• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Aktier och fastigheter populärast bland spararna

En ny undersökning från Danske Invest visar de svenska privatpersoners inne och utelista vad gäller investeringar just nu.

Nästan två av tre privatpersoner anser att svenska aktier är ganska eller mycket intressanta, vilket bekräftar svenskarnas förkärlek för den egna aktiemarknaden. Minst entusiasm väcker östeuropeiska aktier som bara intresserar 22 procent av svenskarna. Det visar en ny undersökning som Gallup gjort bland 1 002 privatinvesterare på uppdrag av Danske Invest.

Spararnas förkärlek för lokala aktier är kanske inte så överraskande, men det kan potentiellt innebära problem för spararna och även påverka avkastningen.

"Många svenska investerare har en hög andel svenska aktier i sina portföljer. Genom att ha en hög koncentration av svenska aktier utsätter sig den enskilde investeraren för en risk utifall att den svenska aktiemarknaden i en period utvecklar sig sämre än andra aktiemarknader," säger Robert Olin som är investeringsspecialist på Danske Invest.

Han konstaterar att en bra riskspridning lönar sig på längre sikt.

"Det ger ett mer attraktivt förhållande mellan avkastning och risk i portföljen."

Näst efter svenska aktier är globala och europeiska aktier mest populära, följt av amerikanska aktier. I botten ligger östeuropeiska aktier i sällskap med ryska och brasilianska aktier.

Svenskarna uttrycker relativt stor optimism när det gäller utvecklingen på den svenska aktiemarknaden de kommande 12 månaderna. 43 procent av investerarna tror på stigande kurser jämfört med dagens nivå, medan endast 21 procent tror på fallande kurser. Resten väntar sig oförändrade kurser eller svarar ”vet inte".

Impopulära hedgefonder
Enkäten har även mätt spararnas intresse för obligationer och alternativa investeringar. Här är fastigheter utan jämförelse den tillgångsklass som röner störst intresse. Hela 66 procent är ganska eller mycket intresserade av att investera i fastigheter, jämfört med hedgefonder som ligger i botten då endast var femte investerare uttrycker ett positivt intresse.

"Generellt sett är hedgefonder en förbisedd tillgångsklass bland många investerare. Om hedgefonder passar ens investeringsprofil kan de vara ett bra inslag i portföljen eftersom de kan erbjuda en bättre riskspridning. Många hedgefonder har som mål att ge en positiv avkastning, oavsett om de finansiella marknaderna stiger eller faller. Därmed kan man få en tillgång i portföljen som inte nödvändigtvis svänger i takt med de övriga investeringarna," säger Robert Olin.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.