• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Behåll lugnet som investerare, även om oljepriset svänger

Den ena dagen faller oljepriset, nästa dag stiger det. Som investerare bör du fokusera på att ett lägre oljepris generellt är bra för tillväxten och kan skapa långsiktiga investeringsmöjligheter.

Flera motstridiga rapporter om framtida oljeproduktion skapar inte bara oro kring oljepriset, men även på andra finansiella marknader. Som investerare kan det vara förvirrande, eftersom det inte bara är oljepriset som rör sig. De finansiella marknaderna rör sig även de.
 
På senare tid har OPEC förutspått sjunkande amerikansk oljeproduktion, medan Internationella energirådet (IAE) uppskattar att USA fram till 2020 kommer att bidra mest till tillväxten i den globala oljeförsörjningen. Och samtidigt har Citigroup:s råvarustrateg varnat för att oljan kan falla till 20 dollar per fat.
 
Sedan oljepriset under sommaren nådde kulmen på knappt 100 dollar per fat, har priset varit så lågt som 42 dollar nyligen. För närvarande handlas det kring 52 dollar per fat.
 
"Som investerare, kommer jag att fokusera på helheten, och det är att ett lägre oljepris sätter fart på ekonomin. Hos Danske Invest är vi långsiktiga investerare och kan utnyttja kortsiktiga rörelser för att bygga långsiktiga och starka positioner", säger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg hos Danske Invest.
 
Det lägre oljepriset är generellt bra för den globala ekonomin. Det ger alla som förbrukar energi mer pengar över till annat och därmed kan det stimulera tillväxten.
 
OPEC:s gåva till ekonomi

Oljepriserna började falla eftersom det finns en obalans mellan produktion och förväntad förbrukning. Detta beror på att USA i synnerhet ökat produktionen. OPEC - som organisation för de 12 oljeproducerande länderna vilka har 75 procent av världens kända oljereserver - bidrog ytterligare till nedgången genom att meddela att de inte aktivt kommer att göra något för att stabilisera priset, eftersom det är länderna utanför OPEC som har skulden för den ökade produktionen. Sedan dess har OPEC-medlemmen Saudiarabien sänkte priset på olja till Asien och USA för att behålla sin marknadsandel.
 
"Av alla de stimulanser som har getts till den globala ekonomin, det är ingen tvekan om att OPEC:s bidrag har varit störst", säger Lars Skovgaard Andersen.
 
OPEC-länderna har den fördelen att deras olja finns strax under markytan. Produktionskostnaderna är betydligt lägre än för amerikanerna som normalt sett måste använda mer avancerade och dyra metoder. Nya borrtekniker är dock orsaken till att USA snabbt närmar sig positionen som världens största oljeproducent.
 
Satsa på stora solida företag

Turbulensen för oljepriset har lett till att de finansiella marknaderna börjat bli extra intresserade av utvecklingen för de veckovisa uttalanden gällande de amerikanska oljelagren, men även för antalet amerikanska riggar. Och det är inte alla som drar nytta av det låga oljepriset.
 
"Även om det länge varit positivt att oljepriset sjönk så vi har sett att det börjar göra ont för vissa delar av den amerikanska ekonomin. Det drabbar inte bara oljebolag utan sprider sig som en löpeld till andra bolag som direkt eller indirekt har tjänster för oljesektorn ", säger Lars Skovgaard Andersen.
 
Investeringsstrategen förklarar att det är anledningen till att amerikanska aktier på senaste tiden har följt med när oljepriset har stigit eller sjunkit.
 
”De stora svängningarna för aktier i oljesektorn ger också möjligheter för långsiktiga investerare. Man måste dock vara försiktig med kvaliteten. Vi föredrar stora solida bolag som kan utnyttja tuffa tider för branschen", tillägger han.
 
Exempel på sådana bolag skulle kunna vara Royal Dutch Shell, Total och Eni, vilka alla finns med i fonden Danske Invest Europe High Dividend.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.