• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Bra aktier för försiktiga optimister

Aktier med hög direktavkastning, eller hög utdelning, är ett bra sätt att investera inför en potentiell uppgång för europeiska aktier utan att löpa allt för stor risk - men konsten är att välja rätt företag.

När makroekonomin börjar att halta och det råder osäkerhet på aktiemarknaden är aktier med hög direktavkastning ett bra val för investerare som vill placera i aktier utan att löpa allt för stor risk. Särskilt på den europeiska marknaden finns många intressanta aktier med hög direktavkastning. Företagen måste dock väljas med omsorg.

”Höga utdelningar är frestande men bör aldrig vara den enda parametern för en investerare. Gå inte blint efter de företag som för tillfället betalar ut högst utdelning till aktieägarna. Det är ingen garanti för att företagens långsiktiga affärsmodeller är sunda och hållbara”, förklarar Peter Nielsen, ansvarig fondförvaltare för Danske Invest Europe High Dividend, med för närvarande 33 företag i fonden.
Konsten är att gräva lite djupare så att du som investerare får en kombination av två delar – en bra löpande utdelning samt kursvinster. Här gäller det att identifiera sektorer och välskötta företag till ett attraktivt pris.

Peter Nielsen letar primärt efter mellanstora och stora europeiska företag som passar för en långsiktig investering. Stabil avkastning från stabila företag och med en sammantagen risk i fonden som är lägre än eller på samma nivå som den europeiska aktiemarknaden. Aktierna har idag en genomsnittlig utdelningsnivå på 4,7 procent.

Hög andel försäkringsaktier
”För närvarande har vi klart störst övervikt inom försäkringsaktier. Här kan vi finna ganska många företag med relativt stabil verksamhet och god underliggande utveckling. Vi är fortfarande relativt skeptiska till bankerna utanför Norden men med försäkringsföretagen får vi ändå en övervikt av den finansiella sektorn, som vi menar generellt är relativt lågt prissatt i förhållande till andra av de mer cykliska sektorerna”, berättar ansvarig fondförvaltare för Danske Invest Europe High Dividend.

En annan sektor i fonden är försörjningssektorn.

”Här fokuserar vi speciellt på företag som jobbar med infrastruktur och inte på företag som lever av att sälja elektricitet och gas eftersom sådana företag har haft det svårt under de senaste åren. Bland annat i England har vi haft ett par bra företag som National Grid och SSE, där aktiekursen stigit lite varje år och dessutom har de gett en utdelning på 5–6 procent om året”, säger han.

Även inom telekommunikationssektorn har Peter Nielsen funnit bra företag som t.ex. Swisscom och Belgacom, som båda fortfarande har staten i ägarkretsen, vilket borgar för en relativt försiktig inställning till risk men också ett långsiktigt fokus på att utveckla sina marknader.
 

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.