• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Brexit kommer inte trigga en global kris

En period av hög osäkerhet väntar Europa, men det kommer inte att utlösa någon ny global kris.

Under dagarna fram till valet präglades både europeiska aktier och det brittiska pundet av en förväntan om att britterna i slutändan skulle välja EU-samarbetet. Men på fredagsmorgonen vaknade marknaden upp till en helt annan verklighet.

På kort sikt är resultatet av omröstningen milt sagt negativt för finansmarknaderna, och de negativa rörelserna i både europeiska och globala aktier såväl som det brittiska pundet kan förväntas fortsätta ett tag till. Det menar chefsanalytiker Bo Bejstrup Christensen på Danske Invest.

”Nu väntar en längre period av massiv politisk osäkerhet. Det tror vi kommer räcka för att skicka, inte bara den brittiska, utan även den europeiska ekonomin in i en mild recession”, säger Bo Bejstrup Christensen.

Drivkraften kommer inte att vara en global kris som 2008 och 2009, utan en politisk osäkerhet som spär på osäkerheten om framtiden.

”Osäkerheten kommer göra att företagen blir mer avvaktande när det gäller investeringar och anställningar”, säger Bo Bejstrup Christensen.

Det globala uppsvinget lever vidare
Trots det finns det skäl att vara försiktigt optimistisk om man tittar på den breda globala ekonomin, bland annat på grund av att det globala banksystemet är klart mer robust i dag än det var 2008 och 2009, när den globala krisen slog till.

”Tittar vi på den breda globala ekonomin så är vi något mer optimistiska. Vi tror att framför allt det globala banksystemet kommer att kunna motstå de smällar som vi kan få se de kommande veckorna. Den brittiska centralbanken ansvarar för den ekonomiska stabiliteten i England och samarbetar med både den europeiska och den amerikanska centralbanken. Tillsammans kommer de kunna klara av att trygga banksystemet och den ekonomiska stabiliteten”, säger Bo Bejstrup Christensen.

Medan den globala ekonomin åtnjuter ett uppsving i USA, som förväntas fortsätta oförtrutet trots Brexit, förväntas tillväxten i Kina avta under det andra halvåret.

”Den kinesiska regeringen har stimulerat tillväxten, och det kommer de att fortsätta med. Men de kommer inte kunna fortsätta att stimulera den lika mycket som de gjort de senaste tolv månaderna”, säger Bo Bejstrup Christensen.

Han menar att den enorma politiska osäkerhet som marknaderna nu står inför inte utgör någon bra grund för att köpa aktier just nu.

”Vi avvaktar och tror dessvärre att vi går mot ett andra halvår som kommer att vara utmanande för risktillgångar globalt, även om aktier slutar falla kortsiktigt efter den första reaktionen”, säger han.
 
I torsdags röstade Storbritannien för att lämna EU-samarbetet.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.