• Hitta kontor eller uttagsautomat
    Sök
  • Telefonnummer

    0752-48 45 42

    • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

    Måndag-fredag 8.00-17.00
    Lördag-söndag 10.00-16.00

    Se särskilda öppettider

DelClose

Dollarförsvagningen är tillfällig - fortfarande potential för aktier

Svagare siffror för den amerikanska ekonomin har lett till en försvagad dollar, vilket i sin tur har pressat ner aktier igen. Reaktionen har varit våldsam, eftersom det överraskade de flesta investerare.

De senaste veckorna har vi sett en försvagning av dollarn, som har slagit direkt på aktiemarknaden. Dollarförsvagningen utlöstes av svagare än väntad amerikansk statistik och trenden är från Europa ytterligare förstärkt av en överraskande uppgång för inflationen i euroområdet.
 
Det var bland annat svagare än väntade siffror för amerikanska detaljhandel som utlöste investerares rädsla för att den amerikanska ekonomin tappar fart. I kombination med rädslan för att inflationen i Europa ökar snabbare än väntat - även hjälpt av den senaste tidens stigande oljepriser, har det fått euron att stiga med 5,5 procent mot dollarn.
 
På fredagen ​​valde därför den europeiska centralbankschefen Mario Draghi att gå ut och upprepa att ECB avser att fortsätta sina planerade köp av obligationer och därmed hålla de korta europeiska räntorna på en låg nivå.
 
En starkare euro har drabbat aktier
Den starkare euron har bidragit till att det tyska DAX-indexet förra veckan stängde 2,5 procent lägre, medan dollarns försvagning har inneburit att den amerikanska S&P 500 tappade om 1,5 procent mätt i kronor - och detta trots att amerikanska aktier för närvarande ligger nära sin högsta nivå i år. Bland de stora västerländska aktieindexen gick det bäst för japanska Nikkei som steg med 0,2 procent under veckan.
 
Att svängningarna på marknaden har varit så betydande förklaras av att de flesta investerare har positionerat sig likartat d.v.s. de har påverkats av att räntorna var låga och att dollarn hade stärkts. När det sedan går åt andra hållet finns det många som samtidigt kommer att förändra sina positioner.
 
"Vi är ganska säkra på att tillväxten i den amerikanska ekonomin kommer att återkomma. Därför blir det intressant att se den kommande amerikanska statistiken", säger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg hos Danske Invest.
 
Förväntad starkare dollar igen
En av de intressanta sakerna den här veckan är de så kallade "minutes" från FOMC - protokollet från det senaste mötet i den amerikanska centralbankens penningpolitiska kommitté - som kan avslöja mer om hur nära banken är att höja räntorna.
 
"Vi kommer att se en volatil marknad tills man blir övertygad om att den amerikanska ekonomin är på rätt väg. Vi förväntar oss att det kommer att ske och när det sker kommer dollarn återuppta sin styrka", säger Lars Skovgaard Andersen och fortsätter:
 
"Det som händer är positivt för aktier. Europeiska centralbanken kommer att se till att hålla räntorna nere tillräckligt länge för att få igång tillväxten. Och på samma gång kommer både Europa och Japan kunna dra nytta av en starkare dollar", säger Lars Skovgaard Andersen.
 

Abonnera på nyheter

Du anmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.