• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Höstens osäkra kort

Vad kommer hända på marknaderna i höst och vilka är jokrarna i leken?

Det blev en bättre börssommar än många vågat hoppas på efter den brittiska EU-omröstningen. Nu går den mot sitt slut och investerarna börjar komma tillbaka på bred front efter semestern.
 
Robert Olin, som är Inveteringsspecialist på Danske Invest, ger sin syn på alla de osäkerhetsfaktorer som kan påverka börsutvecklingen de närmaste månaderna.
Han lyfter särskilt fram tre saker: den amerikanska centralbankens besked om nästa höjning av styrräntan i USA, konjunkturen i Europa, i synnerhet i Italien, och den ekonomiska utvecklingen i Kina. 
 
Feds räntebesked
Det har snart gått ett år sedan den amerikanska centralbanken höjde styrräntan för första gången på nio år, och ända sedan dess har det spekulerats i när nästa höjning ska komma.

”Sommarens oväntat starka börsuppgångar tyder på att investerarna kan ha börjat bortse från att en räntehöjning väntar runt hörnet”, säger Robert Olin.

Han menar att amerikanska aktier drivits av ett så kallat guldlocksscenario under sommaren. Tillväxten har varit bra, statistiken har varit positiv, samtidigt som Fed varit väldigt återhållsamma i sina uttalanden om kommande räntehöjningar.

Så trots den starka tillväxten har det alltså sett ut som om räntorna kan förbli låga.
”Det var förmodligen därför som Fed-ledamoten William Dudley i veckan påminde om att planerna på räntehöjningar faktiskt inte har lagts på hyllan. Förr eller senare kommer det en höjning till”, säger Robert Olin.

I veckan som gick presenterade Feds räntekommitté (FOMC) sitt senaste mötesprotokoll, ett dokument som brukar ge en vink om när olika Fed-ledamöter bedömer att nästa räntehöjning kommer.

”Protokollet visade att meningarna går vitt isär, men generellt anser man att inflationen just nu är för låg för en räntehöjning”, säger Robert Olin och påpekar att Danske Bank räknar med att nästa höjning görs först efter årsskiftet.

”Sannolikt lär dock Fed-ledamöterna börja påminna oss lite titt som tätt om att en räntehöjning är på väg. Det skulle inte gynna någon om marknaden helt skulle bortse från möjligheten att det kommer en räntehöjning", säger Robert Olin.  

”Om investerarna skulle verka glömma bort det så kommer Fed friska upp deras minne. Det skulle kunna skapa lite turbulens på marknaderna under hösten.”

Samtidigt kan det amerikanska presidentvalet i november också skapa en del nervositet. Men det kommer framförallt bli under perioden fram till valet, menar han.

”Båda kandidaterna har gjort uttalanden om politiska förändringar och investeringar som skulle kunna gynna flera olika sektorer. Men efter valet kommer det bli vardag igen. Då handlar det om mandatfördelningen i senaten och representanthuset och huruvida partierna kan leverera vad de lovat under valkampanjen, och det är långtifrån säkert", säger Robert Olin.

Oro kring Italien
Europeiska centralbanken har gjort sitt bästa för att stötta medlemsländernas ekonomier genom att fortsätta sina kraftiga penningpolitiska stimulanser. På sistone har det dessutom kommit en rad uttalanden om möjliga finanspolitiska stimulansåtgärder.

”I flera år har penningpolitiken ansetts som det främsta verktyget för att skapa tillväxt. Att man nu öppnar för finanspolitiska åtgärder är väldigt positivt, och alla konkreta beslut om finanspolitiska stimulanser kan komma att stärka börserna”, säger Robert Olin.

Han understryker att börserna kommer att behöva hjälp av goda nyheter de närmaste månaderna eftersom det inte ser särskilt ljust ut för tillväxten i Europa.

Framför allt Italien kan ställa till med problem. Där är banksektorn inne i en djup skuldkris som riskerar att öka pressen på eurosamarbetet. Dessutom går landet till folkomröstning om konstitutionen. Folkomröstningen har utlysts av premiärminister Matteo Renzi. Om hans förslag röstas ner kommer han sannolikt att avgå, vilket i så fall tros ge ännu mer vind i seglen åt de redan starka EU-kritiska partierna.

”Det är svårt att säga hur stor vikt investerarna kommer att fästa vid de här frågorna, men här finns också risk för turbulens”, säger Robert Olin.

Kommer Kina fortsätta med sina stimulansåtgärder?
Kina är det viktigaste landet i tillväxtmarknadssegmentet, med stor betydelse för många andra tillväxtmarknader eftersom landet är en viktig handelspartner.

”Kinas tillväxt har överraskat på uppsidan och i torsdags höjde kreditvärderingsinstitutet Moody’s sina utsikter för landet. Moody's skruvade även upp förväntningarna för tillväxtmarknadsekonomierna generellt, inte bara mot bakgrund av utvecklingen i Kina utan också på grund av att Brasilien och Ryssland inte haft lika stor negativ inverkan som befarat”, säger Robert Olin.

Med det finns några faktorer som fortfarande gör tillväxtmarknadsaktier sårbara. I torsdags visade ny statistik att bostadspriserna i kinesiska storstäder stiger kraftigt.
”De stora prisuppgångarna på bostadsmarknaden gör att Kinas regering sannolikt kommer att dra ner på sina stimulansåtgärder framöver, och ett sådant besked kan ge ringar på vattnet på finansmarknaderna”, säger Robert Olin.

De flesta tillväxtmarknader är sårbara för en amerikansk räntehöjning, eftersom deras skulder är knutna till dollarn.

”Men många av länderna är mindre sårbara än tidigare eftersom skulderna har justerats så att de inte längre riskerar att drabbas lika hårt om räntan höjs och dollarn stärks”, säger Robert Olin.
 

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.