• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Så investerar du i Kina

Efter att ha varit skeptisk under en längre tid ser Danske Invests chefsanalytiker Bo Bejstrup Christensen mer optimistiskt på investeringsmöjligheterna på den kinesiska marknaden. Dock ska man vara vaksam när man investerar i Kina, påpekar han.

Kinesiska aktier har efter ett antal svåra år återigen börjat bli intressanta ur investeringssynpunkt. Medan analytiker och ekonomer under längre tid har oroat sig för den fallande tillväxten i Mittens rike, gör Danske Invests chefsanalytiker Bo Bejstrup Christensen nu den bedömningen att ekonomin håller på att bottna, och att tillväxten framöver kommer att stabilisera sig runt 6 procent. Det betyder att den kinesiska aktiemarknaden erbjuder goda investeringsmöjligheter. Bo Bejstrup Christensen betonar dock att den kinesiska marknaden är svår att genomskåda, och att man måste klara av att navigera mellan olika sektorer och branscher för att få bästa resultat av investeringarna. Här bjuder han på fem goda råd till dig som gärna sparar i Kina.

Undvik banker och statliga verksamheter
Investerar man på bred front i kinesiska aktieindex får man automatiskt en rad kinesiska banker och statligt kontrollerade företag med på köpet. Det vill Bo Bejstrup Christensen varna mot.

”Många av de statligt kontrollerade företagen fungerar som statens förlängda arm, och bankerna kommer att få uppleva en period med större förluster och en ökad osäkerhet när det gäller kvaliteten på utlåningen – detta efter de senaste årens alltför höga tillväxt på utlåningssidan. Så här ska man vara på sin vakt”, menar Bo Bejstrup Christensen.

Förnyelsebar energi blir ett fokusområde
Den främsta motorn bakom Kinas ekonomiska tillväxt på senare år har varit byggbranschen och industrisektorn, och det har skapat omfattande föroreningar i Kina. Bo Bejstrup Christensen menar att detta är något som skapar nya möjligheter för de företag som är inriktade på förnyelsebar energi.

”Föroreningarna i Kina är ett akut problem som man måste ta tag i omedelbart. Dessutom har man från kinesisk sida indikerat att tillväxten i framtiden i allt högre grad ska komma från icke-förorenande källor. Därför är området för förnyelsebar energi intressant. Det kommer på både kortare och längre sikt att spela en stor roll”, konstaterar Bo Bejstrup Christensen.

Internet på stark frammarsch i Kina
Den växande kinesiska medelklassen har i hög grad tagit Internet till sig, och börsnoteringen av internetgiganten Alibaba har gett stora rubriker. Det visar att nätet rymmer stora möjligheter. 

”Den kinesiska tillväxthistorien har varit så markant att många kineser i verkligheten har hoppat över ett steg i utvecklingen, och börjat handla på nätet direkt, i stället för i fysiska butiker. Därför går utvecklingen mycket fort, och det skapar möjligheter”, berättar Bo Bejstrup Christensen.

Håll ett öga på reformerna
Den nya kinesiska ledningen har funnits med sedan 2012, och man har inlett en del omfattande reformer. Därför ska man som investerare ha ett öga på den information som kommer från kinesiska myndigheter.  
”Kina är i grund och botten fortfarande ett u-land, vilket betyder att potentialen för tillväxt och attraktiv avkastning är enorm. Men i många fall krävs reformer för att frigöra denna potential. Vi är positivt överraskade över de nya ledarnas signaler på denna front, och vi förväntar oss att detta kommer att vara ett tema under lång tid framöver”, säger Bo Bejstrup Christensen.

Hitta en skicklig förvaltare
Den kinesiska marknaden är inte lika attraktiv över hela linjen, eftersom det finns en koncentration av exempelvis banker i de breda indexen. Därför gäller det att hitta de områden på marknaden som ger bäst möjlighet till optimal avkastning. Detta är dock inte alldeles enkelt, och Bo Bejstrup Christensen rekommenderar därför att man som investerare söker rätt på en skicklig förvaltare.

”Vårt bästa tips är att man som investerare hittar en förvaltare som är insatt i den kinesiska marknaden och som törs avvika från benchmark. Det är inte så enkelt att få tillgång till den mest attraktiva avkastningen, men om man har djupare kunskap om den kinesiska marknaden kan man ta hem en bra vinst”, menar Bo Bejstrup Christensen.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.