• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Svenska investerare har bäst självförtroende

Svenska investerare har störst tilltro till den egna förmågan, visar undersökning från Danske Invest.

18 procent av de privata svenska investerarna anser sig vara bättre än genomsnittet av privata investerare. Det visar en ny undersökning som Gallup gjort på uppdrag av Danske Invest. Därmed har svenskarna störst tilltro till sin egen förmåga som investerare bland investerarna i Norden. I Danmark, Norge och Finland ligger motsvarande siffror på mellan 6 och 10 procent.

Robert Olin, som är investeringsspecialist på Danske Invest, är dock förvånad över att siffran inte är ännu högre.

"Jag hade förväntat mig att de privata investerarna skulle ha ännu större tilltro till sin egen förmåga. Många privata investerare är aktiva investerare som handlar mycket och ofta har starka åsikter om vad som är en bra eller dålig investering, och då borde man ju också tycka att man är en duktig investerare", säger Robert Olin.

Män har störst tilltro till sin egen förmåga
Undersökningen omfattar 4 085 investerare i hela Norden, varav 1 002 svenskar. Endast 3 procent av de tillfrågade svenskarna säger att de "Instämmer helt" med påståendet att de är bättre än den genomsnittliga privata investeraren, medan 15 procent säger att de "Instämmer till stor del".

Manliga investerare har större tilltro till sin egen förmåga än kvinnliga investerare. 20 procent av männen anser att de är bättre än genomsnittet, jämfört med 16 procent av kvinnorna.

"Det är i grunden bra att man är ödmjuk som investerare. Med det sagt så tycker jag att det är lite märkligt att så många privata investerare sköter sina investeringar själva, när de inte tycker att de är särskilt bra på det", säger Robert Olin.

Den största utmaningen för privata investerare
Undersökningen visar också att 49 procent av de svenska investerarna tror att en professionell investerare skulle kunna nå en högre avkastning än de själva.

Robert Olin anser att en av de största utmaningarna för en privat investerare är att få en bra riskspridning i portföljen. Här kan en kombination av fonder med aktier och obligationer vara en bra genväg till riskspridning, eftersom fonderna sprider risken i en mängd olika värdepapper.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.