• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-fredag 8.00-17.00
  Lördag-söndag 10.00-16.00

  Se särskilda öppettider

DelClose

Osäkert börsklimat kan gynna högutdelande aktier

Att placera i fonder som investerar i utdelningsbolag kan vara en lönsam strategi. Men det gäller att välja fond med omsorg.

– Historien visar att utdelningsaktier går bättre än andra aktier framför allt när det är oroligt på börsen, säger Peter Nielsen som förvaltar Danske Invest SICAV Europe High Dividend Class A.

Lite större, lite stabilare och lite mer generösa
Peter Nielsen definierar utdelningsbolag som att utdelningen ska uppgå till minst 3 procent av aktiekursen. Och det är framför allt den stabila utdelningen som lockar investerare extra mycket när det blåser snålt på börsen.

Ofta är utdelningsbolag lite större, mer mogna och har stabilare intäkter. Därmed kan de också ge sina ägare utdelning.

– Nu ligger den genomsnittliga direktavkastningen på omkring 4,5 procent, fortsätter han.

God ekonomisk tillväxt och stigande börser
Den globala ekonomin förväntas växa relativt bra i år och troligen kommer euron att försvagas mot dollarn, vilket är bra för Europas tillväxt.

– Vi förväntar oss att aktiemarknaderna stiger i år i spåren av god ekonomisk tillväxt och högre förväntade vinster. Trots viss politisk osäkerhet i USA och Europa så ser det överlag stabilt ut, säger han. 

När Peter Nielsen tar in en aktie i fonden spänner placeringshorisonten över flera år. Därför bör även de som investerar i fonden ha en lång placeringshorisont.

– Vår strategi har levererat mervärde sedan start och det är min förväntan att den kommer att fortsätta göra detta. Men det kommer alltid enstaka år när strategin inte levererar överavkastning, säger han.

Fondens goda riskjusterade avkastningen har medfört att institutioner i bland annat Sverige, Tyskland och Mellanöstern har lagt ut förvaltningen av europeiska aktier på Peter Nielsen och hans kollegor.

Texten ovan ska inte ses som investeringsrådgivning. En investering är alltid kopplad till en risk, och avkastningen kan även bli negativ. Tala alltid med din rådgivare innan du gör en investering. Läs mer om risker och kostnader på produktsidan. Se även informationsbroschyr och basfakta för investerare.
 

Abonnera på nyheter

Du anmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.