• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Stort intresse för alternativa aktiefonder efter börsras

De senaste månadernas turbulens på aktiemarknaden har ökat intresset för fonder som arbetar med en long-short-strategi som kan skapa avkastning oavsett hur börsen går.

Just nu noterar Danske Invest ett kraftigt ökat intresse för alternativa aktiefonder, som kan ge en positiv avkastning oavsett om börsen går upp eller ner.

"Sedan i våras har världens aktiemarknader präglats av osäkerhet och stora kursrörelser. Därför ser vi nu ett stort intresse för alternativa och mer marknadsneutrala investeringsmöjligheter som kan ge en stabilare avkastning och minska den totala risken i en portfölj", berättar Daniel Bodin, kundansvarig på Danske Invest i Sverige.

På Danske Invest får fonden Danske Invest Europe Long-Short Dynamic mycket uppmärksamhet just nu från både privata och professionella placerare. Fonden har omkring 3,25 miljarder kronor under förvaltning.

God avkastning trots börsras
Long-short-strategin har gett goda resultat hittills i år, även om historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Medan många aktieindex i Europa backade under augusti och september i år så noterade Danske Invest SICAV Europe Long-Short Dynamic Class A-sek hp en positiv avkastning på 2,5 procent under samma period. Vid oktober månads utgång hade Danske Invest SICAV Europe Long-Short Dynamic Class A-sek hp noterat en positiv avkastning på 10,1 procent sedan årsskiftet. Observera dock att fonden funnits sedan 2013-02-07 och att du som investerare kan ta del av utvecklingen för hela perioden i grafen nedan.

Så fungerar long-short-strategin
Long-short-strategin består, som namnet antyder, av både långa och korta positioner i aktiemarknaden. En lång position är en traditionell investering där man köper en aktie i hopp om att kursen ska stiga. En kort position är tvärtemot en investering i att en särskild aktie ska falla i pris.

Genom att kombinera långa och korta positioner på den europeiska aktiemarknaden kan fondförvaltaren investera i att vissa aktier eller sektorer ska klara sig bättre än andra. Ett exempel kan vara att däcktillverkaren Pirelli under en period ska gå bättre på börsen än konkurrenten Michelin. I så fall tar fonden en lång position i Pirelliaktien genom att köpa aktien, och en kort position i Michelin genom att ”blanka” den aktien.

"Om vi får rätt och den långa positionen klarar sig bättre än den korta tjänar vi pengar och kan därmed uppnå en avkastning som är oberoende av utvecklingen på börsen i stort", förklarar Peter Rothausen som är senior förvaltare på Danske Invest.

Många års erfarenhet i bagaget
Peter Rothausen förvaltar Danske Invests long-short-fond i samarbete med kollegan Simon Christensen sedan april 2014. Tillsammans har de mer än 25 års erfarenhet som aktieanalytiker i bagaget, och det är enligt Peter Rothausen en viktig del av förklaringen till deras goda resultat i år.

"Vi känner våra bolag väldigt väl, och efter många år som analytiker känner vi igen en god investering när vi ser den och vet hur marknaden reagerar", säger han.

Danske Invest Europe Long-Short Dynamic har som mål att vara marknadsneutral med en årlig avkastning på 4–8 procent, oavsett hur aktiemarknaden som helhet utvecklas.


Tänk på risken
Kom ihåg att investeringar i aktier alltid är förenat med risk och att du i värsta fall kan förlora hela ditt investerade kapital.

Konsultera alltid en rådgivare innan du gör en investering, och ta reda på om en viss investering passar din investeringsprofil.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.