• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-fredag 8.00-17.00
  Lördag-söndag 10.00-16.00

  Se särskilda öppettider

DelClose

Ändrat fokus från USA till Europa

Det senaste halvårets börsuppgång väntas svalna andra kvartalet. Vi har en mindre övervikt mot aktier och ser störst potential i Europa. Det säger Danske Invests chefsanalytiker Jan Holst Hansen i sin marknadskommentar.

Andra kvartalet blir på många sätt Europas kvartal. Vi har ett avgörande presidentval i Frankrike, och det handlar inte bara om vem som ska leda landet, utan även om hela EU:s framtid.

Vi tycker att stämningen kring EU-politiken är för pessimistisk och att man generellt fokuserat för lite på att bolagen faktiskt tjänar bra med pengar igen. Dessutom kan de europeiska börserna gynnas av att ECB inte planerar fler räntehöjningar just nu, i motsats till USA där vi har ytterligare två räntehöjningar att vänta innan året är slut.

Trumpeffekten avtar
I USA fortsätter ekonomin att växa, men vi förväntar oss inte att tempot kommer att vara lika högt under andra kvartalet. Trumps optimistiska löften om skattepaket och investeringar i infrastruktur dog ut efter valet, och har nu ersatts av mer realistiska tongångar. Vi tror bland annat att Trumps skattepaket kan bli rena rama besvikelsen.

Även om den ekonomiska tillväxten håller en vakande hand över bolagens vinster tror vi att börserna i USA kommer att pressas, och att den positiva utveckling vi såg under det första kvartalet kommer avta. Vi tror att börsuppgången i USA kommer att plana ut eller till och med backa under det andra kvartalet, och att vi får se en ökad volatilitet på grund av den politiska osäkerheten och de kommande räntehöjningarna.

Presidentval toppar löpsedlarna
I Europa ser vi fortfarande en mycket stark tillväxt, som vi dock förväntar oss kommer minska något. Ekonomin och börserna står i motsats till USA inte inför fler räntehöjningar trots att ECB blivit mer uppmärksamma på att man så småningom kommer behöva normalisera penningpolitiken. Om EU-motståndaren Marine Le Pen skulle tappa mark till den mer moderate Emmanuel Macron i opinionsmätningarna kan det gynna börserna i Europa en hel del.

Kina ger stöd åt tillväxten
Vi tror att den kinesiska ekonomin varken kommer att överraska eller göra oss besvikna under det andra kvartalet. Regeringen är fortsatt fokuserad på att stötta tillväxten bland annat genom investeringar i infrastruktur, om tillväxten skulle visa tecken på att plana ut. Därför är vi inte speciellt oroliga för landets tillväxt, som vi tror kommer att ligga på cirka 6,5 i år, vilket är i linje med regeringens målsättning.

Vår allokering
Totalt sett förväntar vi oss endast blygsamma börsuppgångar på världsmarknaden som helhet och att obligationsmarknaden kommer att pressas eftersom centralbankerna bidrar till att pressa upp räntorna. När vi går in i andra kvartalet underviktar vi därför obligationer samtidigt som vi har en övervikt mot tillväxtmarknadsobligationer i lokal valuta. Vi tror att europeiska aktier kan ha ett starkt kvartal framför sig medan vi räknar med en blygsam avkastning för den globala aktiemarknaden som helhet.
 

Abonnera på nyheter

Du anmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.