• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Danske Invest investerar i Japans försäkringsbransch

Teamet bakom Danske Invest Global StockPicking såg möjligheter på den japanska försäkringsmarknaden och investerade under våren i företaget Tokyo Marine, som står starkt inom bilförsäkringsbranschen.

Försäkringsbolaget Tokyo Marine är särskilt starka inom bilförsäkring, så själva jordbävningen i Japan hade inte så stor betydelse för företagets ekonomi. Trots det fick katastrofen aktiekursen att falla ned till en attraktiv nivå, och då slog chefsfondförvaltare John William Olsen och hans team till.

”Det är en klassisk s.k. ’value-investering’ i ett företag med en sund affärsmodell som p.g.a. tillfälliga förhållanden handlar med ett stor rabatt i förhållande till sin långsiktiga potential. Vi köpte den strax efter jordbävningen, eftersom försäkringsbolag alltid drabbas när det sker katastrofer som denna – oavsett hur stor reell betydelse det har för företaget”, berättar John William Olsen.

Pressats av den demografiska utvecklingen
Tokyo Marine har dessutom pressats av den demografiska utvecklingen i Japan. Ju äldre befolkningen blir desto fler äldre skötsamma bilister blir det i försäkringsbolaget – och de betalar inte så hög premie som de unga. Därför skulle företaget behöva höja priserna. Detta är något som hittills har varit svårt för japanska företag att rättfärdiggöra och förklara, då befolkningen under de senaste många åren har varit van till fallande priser.

”Företaget har nu signalerat att de gärna vill höja priserna från nästa år, och det verkar som de har fått de två andra dominerande försäkringsbolagen med på det. Det skulle betyda väldigt mycket, då det skulle göra det lättare att hålla fast i kunderna om de andra företagen också blev dyrare”, berättar John William Olsen.

Därför bedömer han att investeringen i Tokyo Marine kommer att ge en god avkastning till investerarna i fonden Global Stockpicking.
 
 

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.