• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Direktavkastning för den försiktige placeraren

När det är skakigt på marknaden går det oftast bättre för aktier med hög direktavkastning.

Fonden Danske Invest Europe High Dividend fokuserar på europeiska företag med hög direktavkastning (utbetalar hög utdelning till sina aktieägare). Denna typ av bolag klarar sig generellt bättre än resten av marknaden under perioder av skakig marknadsutveckling, berättar Peter Nielsen, ansvarig förvaltare för fonden. Efter två år av två-siffrig avkastning både på de europeiska samt amerikanska marknaderna kan det för de försiktiga placerarna vara ett smart val att fokusera mer på utdelningsaktier, berättar Peter Nielsen.

”Generellt säger vi att utdelningsaktier har lite lägre risk än andra aktier men att de ändå kan ge en okej avkastning på längre sikt. Under de senaste två åren med en allmänt stark marknadsutveckling samt en rekordlåg räntenivå har det varit ganska smart att fokusera på utdelningsbetalande aktier, åtminstone för den försiktige investeraren,” berättar Peter Nielsen.
 
Mindre kursutveckling för fonden
Man brukar säga att aktier med hög direktavkastning går lite sämre än andra aktier vid en starkt stigande marknad men att de i sin tur inte heller faller lika kraftigt i lite sämre tider. Under finanskrisens inledning 2008 föll dessa aktier generellt sett mindre än de andra aktierna på den europeiska marknaden. Därmed kan man konstatera att denna typ av aktier har mindre fluktuationer än övriga aktier på marknaden.

”Utdelningsaktier passar bra i många sammanhang pga de mer defensiva egenskaperna och de något mindre kursrörelserna. På lång sikt ger denna typ av aktier ändå en konkurrenskraftig avkastning ”, berättar Peter Nielsen.
 
Noga utvalda aktier
Danske Invest Europa High Dividend består av ca 30 aktier som är utvalda med utgångspunkt i utvecklingspotential, kvalitet samt pris. Peter Nielsen och hans kollegor lägger även vikt på att en stor del av fondens avkastning kommer i form av utdelning.

”Vi brukar säga att det ska finnas både säkerhet och möjlighet i de företag som vi väljer att investera i. Vi strävar efter att ha låg risk under lågkonjunkturer men samtidigt följa med när marknaden sedan vänder”, förklarar Peter Nielsen.

Experter på europeiske aktier

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.