• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

ECB-tillkännagivande god nyhet för europeiska företag

Europeiska centralbanken (ECB) tillkännagav i förra veckan att räntorna kommer att förbli rekordlåga och att man är beredd att använda 1 000 miljarder euro på obligationsköp och likviditet till bankerna.

ECB betonade i förra veckan att det finns möjlighet till rekordlåga räntor över hela Europa. Samtidigt förklarade centralbankschefen Mario Draghi att ECB är beredd att använda 1 000 miljarder euro till att köpa obligationer och ge likviditet till bankerna om det behövs. Enligt Danske Invests chefsanalytiker, Bo Bejstrup Christensen, är detta tillkännagivande ett gott tecken för europeiska företag.

”Resultatet av ECB-mötet bör gynna företagen i euroområdet och den europeiska tillväxten. Så på så sätt var det ett positivt tillkännagivande från mötet. Det var en tydlig signal om en mycket expansiv penningpolitik under lång tid och därmed också ett bibehållande av räntan på en extremt låg nivå”, förklarar Bo Bejstrup Christensen.

Det var en del oroligheter under dagarna fram till mötet, då det förekom rapporter i medierna med kritik av Mario Draghi och hans ledarskap i ECB. Kritiken gick ut på att han i alltför hög styr efter en egen agenda. Men både i pressmeddelandet som skickades ut efter mötet och på det efterföljande pressmötet konstaterades det att alla ledande medarbetare i ECB stödjer de beslut som hittills har fattats. Dessutom var det enighet om att påbörja arbetet med ytterligare lättnader om det skulle bli nödvändigt.

”Det var överraskande att Mario Draghi själv valde att understryka enigheten i ECB efter de kritiska rapporterna i medierna. Det visar att det är viktigt för Draghi att det inte finns tvivel om riktningen”, förklarar Bo Bejstrup Christensen.

ECB:s tillkännagivanden kommer efter flera svaga nyckeltal i euroområdet och en inflationstakt som är oroande låg.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.