• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Ekonomi: Bättre tider i Kina framöver

Investerare kan börja andas ut. Danske Invests chefsanalytiker Bo Bejstrup Christensen räknar med att tillväxten i Kina kommer sluta avta och öka måttligt. Således kommer Kina bidra med en ny cylinder till den globala tillväxtmotorn.

Tillväxten i den kinesiska ekonomin har nått botten och är redo att öka något igen under 2014. Det tror Danske Invests chefsanalytiker Bo Bejstrup Christensen. Således finns möjligheten att Kina återigen kommer att bidra till allmän optimism om den globala ekonomins tillväxt.

Kina har under de senaste åren gjort många besvikna, både investerare och analytiker. Inte för att tillväxten har kollapsat, utan för att förväntningarna helt enkelt har varit för höga. För ett par år sedan räknade många med att Kinas tillväxt skulle vara 8 % om året eller ännu större. Istället har Kina under det senaste året "bara" levererat lite över 7 %. I början av 2014 förväntade sig många att 2014 ska bli året då Kinas tillväxt återigen blir över 8 %. Men efter årets tre första månader har det visat sig att tillväxten snarare har sjunkit än ökat. Nyligen meddelade den kinesiska nationella statistikbyrån att ekonomin har växt med mindre än 6 % under de första månaderna. Samtidigt har dåliga ekonomiska indikatorer ökat nervositeten i Kina och på nya marknader, i synnerhet under de första två månaderna.

Men nu är Danske Invests chefsanalytiker Bo Bejstrup Christensen optimistisk. Han bedömer att det värsta är över och att bättre tider väntar.

"Vi tror att inbromsningen i Kina har drivits på av åtstramningsprocessen – märk väl, den nödvändiga åtstramningsprocessen. Bostadsmarknaden riskerade att utvecklas till en bubbla, och det vi var mest oroliga för är att utlåningstillväxten var för hög under för lång tid. Därför är vi mycket glada över att det verkar som att utlåningstillväxten har sjunkit betydligt", säger Bo Bejstrup Christensen. Han uppskattar att åtstramningsprocessen nu är ett avslutat kapitel, vilket innebär att tillväxten i Kina åter har utrymme att stiga.

"Vi räknar med att tillväxten i Kina inte kommer att sjunka ytterligare och vi tror att den kommer att öka något, upp till ca 6,5 % inom sex månader", säger Bo Bejstrup Christensen.

Om förväntningarna infrias kommer det att innebära att Kina kommer att bidra med ytterligare en cylinder till den globala ekonomiska tillväxtmotorn, som förväntas bli den starkaste sedan 2011. En växande kinesisk tillväxt kommer dessutom att bidra till att både aktier och obligationer stabiliseras på tillväxtmarknader. De har annars upplevt ett svagt 2013 och svaga första månader under 2014.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.