• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Experten ser möjligheter i Europa

Chefsportföljförvaltare ser fina investeringsmöjligheter inom konsumtion och service just nu.

I år väntas den europeiska ekonomin visa en hyfsad tillväxt, minskad arbetslöshet och en ökad inhemsk konsumtion. Det fallande oljepriset skapar däremot oro på finansmarknaderna samtidigt som den svagare tillväxten i Kina och på andra tillväxtmarknader påverkar exporten för många europeiska företag.

Frågan är därför hur man som investerare ska agera när det gäller europeiska aktier just nu.

"Just nu fokuserar vi på branscher relaterade till konsumtion och service. Här finns bolag som har hittat en nisch inom sin bransch, vilket är attraktivt”, säger Henrik Husted Knudsen som är chefportföljförvaltare för europeiska aktier på Danske Invest. Han är också ansvarig för aktiefonden Danske Invest Europe Focus, som just nu består av en handplockad portfölj på 33 europeiska bolag.

Två av aktierna i portföljen
Henrik Husted Knudsen reser regelbundet runt i Europa för att träffa ledningarna i de bolag som fonden är investerad i, eller som man överväger att investera i. Det gör att han får en bättre förståelse för bolagens resultat, framtidsplaner och potential. Vid frågan om vilka två bolag Henrik Husted Knudsen tror mest på så pekar han på två tyska aktier inom konsumtion och service, Fielmann och Brenntag.

Fielmann är en stor, tysk optikerkedja.

"Vi är mycket intresserade av Fielmann som säljer cirka 50 procent av alla glasögon i Tyskland, till ett betydligt lägre pris än genomsnittet", berättar Henrik Husted Knudsen.

Han förklarar att antalet äldre människor i Tyskland ökar och ju äldre folk blir, desto mer sannolikt är det att de behöver mycket starka glasögon, som ofta kostar fyra till fem gånger mer än vanliga glasögon.

"Fielmann har en attraktiv prissättning på sina glasögon och därför tror vi att bolaget kommer gynnas av den allt äldre kundbasen", säger Henrik Husted Knudsen.

Tysk distributör av kemikalier
Inom tjänstesektorn har bland annat tyska Brenntag väckt Henrik Husted Knudsens intresse.Bolaget är intressant eftersom det säljer kemiprodukter med ett omfattande distributionsnät i Europa och USA. Företaget är specialiserat på att sälja små enheter av bland annat smörjolja till mindre maskinfabriker. Bolagets genomsnittliga fakturaligger på under 2 000 euro.

"Brenntag tillverkar inte själv kemiprodukterna utan äger och driver distributions-, lager- och transportanläggningarna, vilket betyder att verksamheten inte binder så mycket kapital," säger Henrik Husted Knudsen.
 
Begränsad Kinaeffekt
Huruvida 2016 blir det år då privatkonsumtionen i Europa verkligen får ett uppsving är svårt att sia om. Henrik Husted Knudsen räknar dock inte med att oron för den kinesiska tillväxten eller aktiemarknaden kommer ha någon dramatisk effekt på europeiska aktier.

"Det har varit ganska uppenbart att Kina står inför svåra utmaningar. Marknaden har räknat med att tillväxten i Kina ska bromsa in. Europa har kört på en relativt låg växel i flera år nu, så min bedömning är att konsekvenserna kommer bli relativt begränsade", säger Henrik Husted Knudsen.

Men det finns ändå risk att europeiska aktier sjunker i år. Trots att börserna fått en dålig start på 2016, så är de ändå upp ganska mycket sett över de senaste 4-5 åren.

"Det innebär att långt ifrån alla aktier är lågt värderade. Det finns risk att kurserna kan sjunka ytterligare. Det finns också en risk för att tillväxten i Europa och resten av världen kommer att bromsa in. Allt är inte rosenrött", säger Henrik Husted Knudsen.

Har blivit mer kräsen                                                                              
Efter att portföljen som Henrik Husted Knudsen förvaltar hade det tufft under 2013 och 2014 gick han igenom sin investeringsprocess noggrant, men fann ingen anledning att göra några större förändringar.

"Vi har inte ändrat processen så mycket, men vi har blivit mer kräsna. Det har vi haft nytta av under 2015 och det kommer vi att ha nytta av även framöver", säger Henrik Husted Knudsen.

När Henrik Husted Knudsen nämner bolag som ingår i hans portfölj ska det inte ses som en investeringsrekommendation från Danske Invest. Diskutera alltid med din rådgivare innan du gör en investering.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.