• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Fortsatt stopp för handel i vår Afrikafond

Det går fortfarande inte att handla i Danske Invest Afrika.

Sedan den 27 maj 2016 har vår Afrikafond varit stängd för handel. Det beror på osäkerhet i kurssättningen, vilket i sin tur beror på problem med den nigerianska valutan nairan (NGN).

Devalvering av nairan är genomförd, samtidigt som valutan inte längre är bunden till den amerikanska dollarn. Det har lett till att nairan sjunkit med cirka 30 procent i förhållande till den amerikanska dollarn.

Det går dock inte att handla fritt i NGN just nu. Om man vill växla in NGN måste det ske via den nigerianska centralbanken som sedan, vid en senare tidpunkt, betalar ut amerikanska dollar. Det är därför som kurssättningen av Afrikafonden fortfarande är osäker. Tillgångar i nigerianska NGN utgör efter devalveringen cirka 18 procent av vår Afrikafond.

Under den senaste tiden har det dessutom varit svårt att växla egyptiska pund (EGP). Egypten håller på att införa ett nytt system för valutaväxling  men när det börjar fungera, och på vilka villkor, vet vi inte idag. Vi räknar dock med att det endast kommer att gälla för nya positioner i egyptiska värdepapper. Tillgångar i EGP utgör cirka 16 procent av vår Afrikafond.
Problemen kring NGN och EGP måste lösas innan fonden kan öppnas för handel.

Abonnera på nyheter

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.