• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Gå mot strömmen: Vänd blicken mot Europa

Förväntningarna på den europeiska ekonomin är mycket lågt ställda och ECB kämpar för att undvika deflation. Makroanalytikern hos Danske Invest är dock optimistisk och bedömer att botten har nåtts och att 2015 kommer att ge tillväxt.

Europeiska aktier har haft ett dåligt år under 2014 och det har gått hand i hand med dåliga siffror för ekonomin. Index för europeiska aktier, MSCI Europe inkl. utdelningar, har under årets första tio månader stigit med 4,79 procent jämfört med världsindex som stigit 14,63 procent under samma period.

Men enligt makroanalytiker Jan Holst Hansen från Danske Capital, rådgivare till Danske Invest om makroekonomi, kommer det nu att blåsa mildare vindar för den europeiska ekonomin. Därmed finns det också möjlighet att europeiska aktier kan få lite mer luft under vingarna.

”Kurserna på marknaderna bygger mycket på investerarnas förväntningar. Och förväntningarna på den europeiska ekonomin är mycket pessimistiska, vilket har lett till låga aktiekurser på europeiska aktier i förhållande till andra regioner. Det kan därför vara klokt att vända blicken mot europeiska aktier. Det är vår bedömning att botten snart har nåtts och att den europeiska ekonomin under 2015 långsamt kommer att röra sig mot en årlig tillväxt på 1–1,5 procent”, säger Jan Holst Hansen.

Bakgrunden till Jan Holst Hansens optimism beror på att den tyska ekonomins överraskande svaghet i år inte verkar ha påverkat vare sig länderna i Sydeuropa eller banksektorn. Det är positivt. Samtidigt kommer den europeiska ekonomin att gynnas av både den billiga oljan och den svaga euron från och med första halvåret 2015. Dessutom finns det möjlighet att ytterligare stimulanser från Europeiska centralbanken, ECB, i form av värdepappersköp, liksom EU-kommissionens förslag på massiva investeringar i bland annat infrastruktur också kan hjälpa till att lyfta tillbaka den europeiska ekonomin på rätt spår för ekonomisk tillväxt.

Abonnera på nyheter

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.