• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Handplockade under kristider

Skakiga marknader och fallande kurser betyder att det finns attraktiva aktier till lågt pris. I Danske Invest Global Stockpicking är det fondförvaltarens uppgift att hitta globala företag med stor potential.


Uppgiften låter lika enkel som den är svår för teamet bakom Danske Invest Global Stockpicking: Hitta cirka 40 företag över hela världen med stor potential. Det finns varken krav på bransch eller geografisk tillhörighet.

Resultatet är en fond som präglas av investeringar i stora tunga tillväxtbolag, men där det också finns plats för små nischföretag som plötsligt dyker upp och där tillfälliga kursfall bidrar till en attraktiv prisnivå.

”Vi har stora kvalitetskrav på de företag vi investerar i. Det måste vara en hållbar affärsmodell, en bra ledning och goda intjäningsmöjligheter, berättar chefsförvaltare John William Olsen från Danske Capital, som förvaltar fonden.

Stora tillväxtbolag som Colgate-Palmolive, Kraft Foods, Nestlé utgör en stabil bas i portföljen och fondens strategi är att hitta företag med starka varumärken och affärsmodeller som samtidigt är attraktivt prissatta. Här kan stora kursrörelser på aktiemarknaderna vara en fördel för oss, förklarar John William Olsen. Han berättar också att fonden i nuläget i stort sett inte har några investeringar i tillväxtmarknader, då risken är för hög. Men denna undervikt är dock inte permanent understryker han.

”Vi investerar oftast i nya företag när kortsiktiga förhållanden pressar ned kurserna och öppnar upp möjligheter för långsiktiga investerare som oss. Vi menar generellt att stora stabila tillväxtaktier i ljuset av den makroekonomiska situationen fortfarande ser relativt billiga ut. Det handlar om att kunna se bortom krisen och våga tro på företagen, även om det i nuläget kan se mörkt ut, förklarar han. Det gäller speciellt för de cykliska företagen där det nu igen dyker upp köpmöjligheter”, berättar John William Olsen.

”Vårt andra ben i fonden består av att vi opportunistiskt söker investeringar i lite mer riskbetonade aktier med stor långsiktig potential. Vi letar efter situationer på marknaden där nervositet har pressat priset på cykliska (konjunkturkänsliga) kvalitetsbolag. Om vi tror på affärskonceptet och ser stor potential så är vi redo att slå till”, säger John William Olsen.

Den genomsnittliga investeringshorisonten för aktierna i Global Stockpicking är fyra år, och investeringarna sprids sällan över mer än 40 företag. Sedan 2004 har fonden givit en årlig genomsnittlig avkastning på 4,2 procent, mot jämförelseindexets 2,7 procent.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.