• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Höga oljepriser är här för att stanna

Det senaste kvartalet har oljepriserna löpande ökat, samtidigt som oroligheter i Mellanösten innebär tilltagande risk för ytterligare prisstigningar.

Bensinpriserna tilltar, och frågar man Bo Bejstrup Christensen, chefsanalytiker i Danske Invest, är de tider då man kunde tanka för en tia per liter ett minne blot. Oljepriserna visar nämligen inga tecken på att de kommer att falla markant igen.

”Vi ska vänja oss vid att oljepriser under 100 dollar pr. fat tillhör det förgångna. Överlag växer produktionen inte tillräckligt för att kunna möta efterfrågan, och samtidigt blir det gradvist dyrare att utvinna oljan i takt med att de mest tillgängliga oljereserverna töms,” berättar Bo Bejstrup Christensen.

Han förklarar att det i synnerhet är länder från tillväxtmarknaderna som bidrar med att blåsa upp efterfrågan på olja. Levnadsstandarden i dessa länder ökar, och det samma gör sig gällande för efterfrågan på olja. Kina är ett bra exempel på ett land som i tilltagande takt nyttjar oljan.

Oroligheter i Mellanösten
Därutöver bidrar oroligheterna i Mellanösten till att priserna ökar, inte minst under de senaste månadernas förlopp där en utsikt till en möjlig militärkonflikt mellan Iran och Israel utgör en fara för att ytterligare högre oljepriser blir en realitet.
Priset på ett fat Brent-olja ligger på omkring 120 dollar (mitten av april 2012) och enligt Bo Bejstrup Christensen kunde en markant stigning till 150 dollar potentiellt påverka den amerikanska ekonomin väldigt negativt. Eftersom den amerikanska ekonomin väger tungt i den globala ekonomin har utvecklingen i USA betydelse för resten av världen.

”Bensinpriset i USA har redan ökat till 4 dollar pr gallon (knappt 4 liter), och det är en psykologisk barriär som har överskridits. Amerikanarna kan redan nu märka de höga bensinpriserna i deras ekonomi, och om vi upplever ytterligare stora stigningar påverkar det ekonomin negativt,” säger Bo Bejstrup Christensen.

Ett fat olja rymmer knappt 159 liter, och den 18 april 2012 kostade ett fat Brent-olja cirka 118 dollar. I augusti 2010 handlades det för lite över 70 dollar.           

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.