• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Japanska aktier positivt för Global Stockpicking

Danske Invest Global StockPicking har sedan våren 2014 haft övervikt i japanska aktier i portföljen, och det har bidragit till fin avkastning.

Den japanska aktiemarknaden är i toppform. Det viktigaste indexet Nikkei 225, som består av 225 företag noterade på Tokyobörsen, har under de senaste dagarna nått sin högsta nivå sedan maj 2000. Den positiva stämningen på den japanska aktiemarknaden beror på en kombination av politiska reformer, fallande energipriser och inte minst att företagen har blivit mer vänligt sinnade gentemot investerarna.

"Japanska aktier känns verkligen intressanta just nu", säger Lars Skovgaard Andersen, som är investeringsstrateg på Danske Invest. "Ekonomin går åt rätt håll och både konsumenter och företag gynnas av de sjunkande priserna på olja och energi." 

Politisk medvind för aktiemarknaden

Japans premiärminister Shinzó Abe arbetar ihärdigt på att göra landets företag attraktiva för utländska investerare. En av hans investerarvänliga satsningar är ett nytt elitindex, Nikkei 400. Här bedöms de börsnoterade bolagen utifrån den avkastning de lyckats generera i förhållande till eget kapital under de senaste tre åren.

Japans företag slåss om att få ingå i Nikkei 400, eftersom indexbolagen får stor uppmärksamhet från utländska investerare. Därmed tvingas de bli mer konkurrenskraftiga och konstant sträva efter högsta avkastning.

Danske Invest Global StockPicking har köpt flera japanska aktier eftersom företagens ökade fokus på att attrahera investerare har gjort att de gett bättre avkastning”, säger Lars Skovgaard Andersen.

Övervikt för Japan

Sedan våren 2014 har Danske Invest Global StockPicking haft övervikt i japanska aktier i förhållande till jämförelseindex. Det gäller bland annat biltillverkaren Toyota och teknikjätten Omron, som tillverkar robotar för olika branscher och är marknadsledande i Japan inom sitt område. Under det senaste året har dessa båda storbolag gett en avkastning på 19,77 respektive 21,22 procent, mycket tack vare ökad export. Bilen Toyota Camry toppade listan över flest sålda bilar i USA under 2014, och bara två platser längre ner på listan hittar man nästa Toyota – en Corolla/Matrix.

”Både USA och Europa är stora exportmarknader för japanska företag, så exportföretagen gynnas av att centralbankerna aktivt stimulerar ekonomierna", säger Lars Skovgaard Andersen.

Danske Invest Global StockPicking gav i januari en avkastning på 6,13 procent, och övervikten i japanska aktier var en viktig bidragande faktor.

Vill du ge dig in på den japanska aktiemarknaden bör du dock alltid tala med din investeringsrådgivare först. Och kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.