• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Japanska aktier stiger i kölvattnet av politiska reformer

Efter flera års torka har japanska aktier noterat fina kursuppgångar under 2013. Landets nye premiärminister får en del av äran - och efter valsegern under söndagen får Shinzo Abe ännu större möjligheter att genomföra ekonomiska reformer.

Japanska aktier har fått ordentlig medvind under 2013. Flera ekonomer och analytiker anser att Japans nya premiärminister Shinzo Abe har en stor del av äran för de optimistiska tongångarna från marknaden. Efter sin valseger i december förra året lanserade Abe en rad tilltag som skall få igång ekonomin, bland annat en mer expansiv penningpolitik och finanspolitik samt en rad reformer.

Osamu Koide från Daiwa SB Investments har investerat i japanska aktier under 25 år och han fick i februari 2013 ansvaret för förvaltningen av Danske Invest Japan. Vi har frågat honom om vad han förväntar av japanska aktier under det kommande året och vilka bolag han tror på mest.

Vad är dina förväntningar till 2013?
Vi fasthåller vår optimistiska syn på den japanska marknaden och de sektorer som gynnas av den inhemska konsumtionen. Detta beror primärt på att vi ser positivt på den japanska ekonomin under den nya regeringen. Det finns en stor potential med tanke på försvagningen av valutan och den positiva effekten från ”Abenomics” (red.: refererar till de politiska tilltag som premiärminister Abe har infört).

Den japanska ekonomin blir gradvis bättre och aktierna stiger markant. Hur är det med den japanska befolkningen – tror de också att ekonomin har nått en vändpunkt?
Det är fortfarande så att produktionsförväntningarna ligger under nivåerna från före finanskrisen. Men de ”mjuka data”, som bland annat tar hänsyn till stämningen hos medarbetare i konjunkturkänsliga jobb, exempelvis taxichaufförer, har konstant förbättrats sedan andra halvåret under 2012. Kombinationen av aktieuppgångar och försvagningen av valutan, som Abenomics har medfört, har dessutom påverkat den redan positiva utvecklingen i ledande marknadsindikatorer.   

Vilka risker möter den japanska marknaden?
Vi anser att den största risken för den japanska marknaden är den politiska. Särskilt om det liberala demokratiska partiet (LDP) populäritet av någon orsak skulle komma att minska. För tillfället finns det dock inga indikationer om att befolkningens stöd till premiärministern kommer att minska, snarare tvärtom. 
 
Kan du ge ett exempel på hur ni väljer ut de företag som ni investerar i?
Vi har den fördel att vi är en del av den japanska marknaden och har en god kunskap om de lokala företagen. I vårt team har vi därför en löpande dialog med företag från hela Japan – även de företag som inte är i marknadens rampljus. Det ger oss en möjlighet för att upptäcka om ett företag är i färd med viktiga förändringar som kan vända utvecklingen. Ett bra exempel på detta är Rohm, ett bolag som producerar elektroniska komponenter. 

Fram tills it-bubblan brast i början av decenniet var Rohm ett lönsamt företag, men efter ett par magra år förlorade marknaden förtroendet för bolaget. 

Även om många anser att Rohm är ett ”tråkigt” bolag utan potential, visade våra analyser att de stod inför nya vinstmöjligheter mot bakgrund av en ökad produktion av energibaserade komponenter till exempelvis motorer för elfordon. Vi investerade för första gången i Rohm den 31 maj 2013, och sedan dess har aktien noterat en god utveckling (per 24 juni). Jag anser att detta är ett bra exempel på hur vi arbetar med att hitta företag som andra har tappat förtroendet för, men som fortfarande har potential.
 

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.