• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Lägre räntor efter Riksbankens beslut

Obligationsräntorna faller efter att Riksbanken på torsdagen sänkte till negativ reporänta och aviserade köp av statspapper. På kort sikt ger det kursvinster i obligationsfonderna, men på längre sikt innebär det lägre avkastning på grund av den lägre räntan.

Sveriges Riksbank sänkte på torsdagen reporäntan till minus 0,10 procent, och samtidigt aviserades köp av svenska statsobligationer för 10 miljarder kronor. Det kommer att få betydelse för investerare i obligationsfonder.
 
"Beslutet från Riksbanken innebär att obligationsräntorna faller, vilket ger värdeökningar på innehaven i obligationsfonderna ", säger Henrik Holmin, fondförvaltare hos Danske Invest.
 
”Om Riksbanken bestämmer sig för att utöka obligationsköpen ytterligare framöver, vilket de har sagt är möjligt att de gör, kommer det att vara gynnsamt för obligationsfonderna", säger Henrik Holmin.
 
Men framöver innebär det också att obligationer kommer att ge lägre ränta. Därför kommer även andra placeringsalternativ såsom aktier och företagsobligationer att framstå som attraktiva, för att försöka uppnå en högre avkastning. Man bör dock som alltid vara medveten om att risken då också ökar.
 
"Vi befinner oss i ett unikt läge. Vi har inte sett något liknande i modern tid. Allt annat lika är det bra för tillgångar med högre risk. Vi har redan sett effekten på aktier under det senaste året, och vi förväntar oss att en ytterligare nedgång i marknadsräntorna innebär en fortsatt stimulans till aktiemarknaden, så länge som investerarnas syn på risk inte förändras av andra faktorer", säger Henrik Holmin.
 
Han tillägger att även företagsobligationer kan dra nytta av att investerare får högre riskaptit till följd av lägre räntor.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.