• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Läkemedelsbranschen på jakt efter storsäljande läkemedel

Utlöpande patenter och massor av läkemedelskopior ställer stora krav på läkemedelsföretagen att utveckla nya läkemedel som är avsevärt bättre än de näst bästa på marknaden.

Är du som investerare ute efter läkemedelsaktier ska du vara på din vakt. Idag är det nämligen inte längre tillräckligt för läkemedelsföretagen att utveckla nya läkemedel som är lite bättre än de tidigare. Extremt billiga läkemedelskopior och ett stort fokus på kostnader hos bl.a. hos de privata sjukkassorna i USA ställer stora krav på framtidens läkemedel. För att läkarna och försäkringsbolagen inte ska skriva ut recept på läkemedelskopior, krävs att det alternativ som är mycket dyrare också är avsevärt mycket bättre.

”Tidigare var det så att den bästa produkten var den som såldes. Så är det inte längre. De som betalar vill nu bara betala för det som är tillräckligt bra, och t ex de privata amerikanska sjukkassorna är mycket krävande. Om det bästa och dyraste läkemedlet inte är avsevärt mycket bättre och ger färre sjukdagar, färre sjukhusvistelser osv., så är det näst bästa tillräckligt bra”, säger senior portföljrådgivare Claus Johansen på Danske Capital. Han är specialist på läkemedelsföretag och Danske Invests investeringsrådgivare i biotech- och läkemedelsbranschen för både europeiska och globala aktieportföljer.

På läkemedelskonferens i USA
Claus Johansen är i dagarna på en stor läkemedelskonferens i USA för att få ett grepp om de senaste tendenserna och aktuell forskning i branschen och för att prata med de ledande amerikanska läkarna. Och han förklarar att 88 procent av alla utskrivna recept i USA idag är på läkemedelskopior som är extremt billiga. Därför är det strid om de sista 12 procenten. Och om ett företag har ett läkemedel som är 20–30 procent bättre än den tidigare topprodukten, så kapitulerar försäkringsbolagen och halar fram plånboken.

Han pekar på en rad företag och sjukdomsområden där man lyckats utveckla läkemedel som är så pass mycket bättre än tidigare läkemedel att det klirrar i kassan hos utvecklarna. Det rör sig bland annat om det amerikanska biotechföretaget Gilead som framgångsrikt har utvecklat ett läkemedel som behandlar den smittsamma leverinfektionen hepatit C.

1 000 dollar om dagen
”De har lanserat en ny produkt som kostar 1 000 dollar om dagen och behandlingen varar i 12 veckor. Det är alltså en behandling som kostar 84 000 dollar, vilket motsvarar ungefär 550 000 SEK, men så har man också nästan botat sjukdomen. Och i slutändan är det en besparing för försäkringsbolag och för det offentliga i och med att man undviker dyra sjukdagar och långa sjukhusvistelser. Därför är man villig att betala det högre priset”, säger Claus Johansen.

Ett annat företag är Novartis som har utvecklat en ny slags medicin mot hjärtsvikt. Läkemedlet uppskattas vara 20 procent bättre än det näst bästa läkemedlet på marknaden och det har gett läkemedelsföretagen vind i säljseglen. Även immunterapi inom exempelvis aggressiv hudcancer har inneburit nya och avsevärt bättre läkemedel som läkemedelsföretagen tjänar mycket på. Läkemedelsföretaget Merck har t ex just nu ett läkemedel på väg genom den amerikanska hälsomyndighetens godkännandeprocess, som kostar 150 000 dollar om året. Men här är det också tal om ett läkemedel som kan ges till patienter som har provat alla andra läkemedel på marknaden utan resultat och där det därför inte finns något annat alternativ. Även danska Novo Nordisk har stora förväntningar om att kunna leverera ett genombrott inom behandling av fetma, som annars kostar samhället enorma summor i behandling av följdsjukdomar.

Riskfyllda investeringar
Claus Johansen säger dock att man som investerare ska vara uppmärksam på att investeringar i läkemedelsföretag är riskabla och att man därför ska sprida sina investeringar. Ett företags läkemedel kan hotas av ett annat om det visar bättre effekt eller har en mer attraktiv biverkningsprofil. Det kan påverka intäkter och aktiekurs. Därför kräver det insikt och massor av hårt arbete för att hitta de företag som har störst potential i förhållande till den risk man är villig att ta.
Danske Invest har investerat i en rad olika läkemedelsföretag som är en del av de europeiska och globala aktieportföljerna, bland annat Novo Nordisk.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.