• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Nya reformer skapar hopp för Kinas ekonomi

Den kinesiska regeringen har lanserat en rad nya innovativa reformer som glädjer Danske Invests chefsanalytiker. Men han betonar att fortsatt hårt arbete väntar och att resultaten först kommer visa sig på längre sikt.

Kinas regering lanserade nyligen en rad olika reformer, som var mer omfattande och detaljerade än vad ekonomer och analytiker hade räknat med. Danske Invests chefsanalytiker, Bo Bejstrup Christensen, blev väldigt överraskad då nyheterna landade, även om det finns anledning att se positivt på reformpaketet.

Han menar att reformerna kan vara ett led i att förlänga det kinesiska tillväxtmiraklet. Samtidigt är det väldigt goda nyheter för den globala ekonomin och för investeringar i Kina samt de andra tillväxtmarknaderna. Men först måste kredittillväxten bli mer stabil.

Bo Bejstrup Christensen anser att det finns tre fördelar med de kinesiska reformerna, samt två hot som på kort sikt kan vara avgörande.

Fördel 1: Den privata sektorn i Kina får markant stöd
En del av reformerna handlar om att liberalisera den kinesiska ekonomin ytterligare och låta den privata sektorn växa. Därutöver kommer regeringen att reformera de statliga företagen.

”Dessa reformer indikerar att regeringen är beredd att satsa på en fortsatt produktivitetsframgång genom att låta marknaden styra i en större utsträckning. Detta är väldigt positivt,” säger chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen från Danske Invest.

Fördel 2: Större möjlighet till boendeköp
Ett av de stora orosmolnen bland ekonomer och analytiker har varit att den kinesiska bostadsmarknaden ska utvecklas till en kris eller någon form av kollaps. De nya reformerna kommer att öka efterfrågan på bostäder och håller därmed boendemarknaden samt dess priser uppe.

”Om reformerna genomförs så kommer det bli lättare att flytta från landsbygden in till städerna. Detta kommer bidra till ökad bostadsefterfrågan och på så vis reducera risken för en boendekris,” säger chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen.

Fördel 3: Kommunerna belönas för minskad skuld
Utvecklingen för den kinesiska skulden har varit ett hett diskussionsämne och tack vare de nya reformerna ser det ut som om Kinas regering har funnit ett sätt att strama åt kredittillväxten.

”När centralregeringen framöver skall utvärdera hur det går för de mindre lokala regeringarna kommer skulduppbyggnaden utgöra betydande input . Det är viktigt då de lokala regeringarna har varit en stor orsak till de växande skulderna i Kina”, förklarar Bo Bejstrup Christensen.

Hot 1: Ta det försiktigt, saker tar tid
Det tar tid att besluta, implementera och effektuera nya reformer. Därför kommer inte dessa nya reformer betyda speciellt mycketkortsiktigt. Det är heller inte lätt att ta besluten, menar Bo Bejstrup Christensen.

”Viktiga reformer blir inte implementerade över en dag, det tar tid. Man ska även ha i åtanke att det finns flera stora intressegrupper i Kina som kämpar emot detta. När reformerna är genomförda tar det även tid innan man ser någon effekt”, säger Bo Bejstrup Christensen.

Hot 2: Bankerna lånar fortfarande ut för mycket pengar
Även om reformpaketet är positivt och ett stort steg på vägen för fortsatt tillväxt i Kina så ändrar det inte på att Kina för tillfället står inför stora utmaningar med hög kreditväxt.

”Kreditväxten ska ner till en långsiktigt stabil nivå. Vi tror att detta kommer leda till kortsiktig dämpning av den kinesiska tillväxten och kan vara orsaken till att Kinas tillväxt kommer vara något svagare de närmaste 3-6 månaderna”, säger Bo Bejstrup Christensen. 
 

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.