• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Pris för Östeuropafonder till Danske Invest

Under tio års tid har två fonder från Danske Invest klarat sig så pass bra att de nu tilldelats det åtrådda Lipper Awards av Thomson Reuters. Och enligt förvaltarna är det är stabilitet och erfarenhet som ligger bakom framgångarna.

I konkurrens med 35 andra nordiska fonder har fonden Danske Invest Eastern Europe Class A nu tilldelats en Lipper Award för sin avkastning under de senaste tio åren. Samtidigt har fonden Danske Invest Russia Class A (SEK) också tilldelats en Lipper Award i konkurrens med 14 andra nordiska fonder. Priserna delades ut av nyhetsbyrån Thomson Reuters.

Här berättar Danske Invests förvaltare för östeuropeiska aktier, Morten Lund Ligaard, varför fonderna klarat sig bättre än sina konkurrenter de senaste tio åren.

”Båda fonderna har varit mycket stabila och förvaltats av ett portföljteam med en gedigen samlad erfarenhet där ingen har lämnat vårt östeuropateam de senaste tio åren”, säger Morten Lund Ligaard.

Han menar att teamets samlade erfarenhet är viktig för resultatet, och man är noga med att besöka de bolag som man investerar i för att lära känna dem ännu bättre.

Målet för Danske Invest Eastern Europe är att uppnå en avkastning som minst motsvarar marknadsavkastningen på den östeuropeiska aktiemarknaden. Fonden investerar framförallt i aktier i bolag som hör hemma i eller har sin huvudverksamhet i Östeuropa eller Turkiet. Fonden investerar i cirka 50 bolag. Den första mars i år hade Danske Invest Östeuropa 37,5 procent av sina investeringar i finanssektorn medan 25,8 procent var placerat inom energisektorn.

Enligt Morten Lund Ligaard är Östeuropas finanssektor i bättre skick än bankerna i Västeuropa. Medan den västeuropeiska finanssektorn visat en begränsad eller ingen tillväxt alls under flera år så har finanssektorn i Östeuropa haft en god tillväxtkurva.

”Bankerna i Östeuropa har fokuserat på en enkel strategi med in- och utlåning och drabbades inte lika hårt under finanskrisen, och fick heller inte samma problem med subprimelån som så många andra banker fick”, säger Morten Lund Ligaard.

Danske Invest Russia har under ett antal år haft fokus på bland annat IT och inhemsk konsumtion. De investeringarna har bidragit starkt till det positiva resultatet under tuffa perioder, inte minst under de senaste åren med krisen i Ukraina och de efterföljande sanktionerna, och det kraftigt sjunkande oljepriset.

”Tekniksektorn har klarat sig bra. Landet har alltid haft en stark IT-sektor och kompetenta ingenjörer, och man har flera intressanta företag inom bland annat mjukvaruutveckling”, säger Morten Lund Ligaard.

Fonden investerar primärt i börsnoterade ryska aktier eller i bolag med verksamhet i Ryssland eller före detta Sovjetunionen.

Teamet bakom Danske Invest Eastern Europe är Ole Gotthardt, Morten Lund Ligaard, Måns Beckeman och Sandra Jankovic. Teamet bakom Danske Invest Russia är Olga Karakozova och Måns Beckeman.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.