• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Ryska aktier billigast i världen

Möjligheterna - liksom riskerna - är stora på den ryska aktiemarknaden.Ryska företag är billigast i världen mätt i förhållande till företagens intäkter, samtidigt som ekonomiska reformer gör Ryssland ännu mer attraktivt för investerare.

Portföljrådgivarna, som står bakom Danske Invests investeringar på den ryska marknaden, är eniga: Möjligheterna är stora på den ryska aktiemarknaden just nu.
 
”Vi tror att den ryska marknaden kommer att klara sig bättre än de flesta andra marknader under 2012. Den ryska aktiemarknaden är billigast i världen just nu, och aktierna handlas med stor rabatt jämfört med andra nya, globala marknader”, säger Måns Beckeman, senior portföljchef på Danske Capital, som ingår i det team som förvaltar Danske Invest Russia. Mätt i förhållande till intäkterna är kursen på de ryska aktierna billigast i världen just nu.
 
Stigande oljepris goda nyheter
En av orsakerna till optimismen och tron på vinstmöjligheter i Ryssland är det stigande oljepriset, som innebär goda nyheter för Ryssland, förklarar Måns Beckeman. Ryssland är nämligen världens största oljeproducent, den största exportören av naturgas och världens tredje största exportör av stål och aluminium.

”Det höga oljepriset är ännu en orsak till att de ryska aktierna är attraktiva just nu. Ryssland är starkt beroende av priset på olja och andra råvaror, eftersom hälften av landets budgetintäkter kommer från olje- och gasskatter.Självklart finns en risk för att priset faller, men det finns flera faktorer som bidrar till de höga priserna;politisk oro i Mellanöstern, tillväxt på nya marknader samt ökande produktionskostnader, eftersom allt mer olja produceras i mer avlägsna regioner och hämtas allt djupare ned i jorden eller till havs”, förklarar Måns Beckeman.
 
Reformer lockar fler investerare
Att vara beroende av ett högt oljepris är också förknippat med en viss risk,och enligt Måns Beckeman finns det förhoppningar om att Ryssland ska genomföra ett antal reformer med syftet att diversifiera den ryska ekonomin och öka intresset för investeringar på den ryska marknaden.Även oppositionen har krävt reformer, framför allt för att få stopp på korruptionen, och Måns Beckeman och hans kollegor förväntar sig att reformerna kommer att genomdrivas.Därmed blir det ännu mer attraktivt att investera i Ryssland, bedömer han. Samtidigt har Ryssland blivit medlem i världshandelsorganisationen WTO, och enligt Måns Beckeman kommer även detta medlemskap att öppna för minskad byråkrati.
 
Eftersom Ryssland fortfarande är en av de så kallade nya marknaderna, finns fortfarande många områden där Ryssland ligger efter jämfört med de utvecklade marknaderna. Ett exempel är infrastrukturen.Ryssland behöver genomföra gigantiska investeringar i infrastrukturen, till exempel i vägar, motorvägar, broar, flygplatser, för att Ryssland ska kunna växa med den hastighet som landet har potential till. Det finns två händelser som kommer att ge byggprojekten en extra skjuts, berättar Måns Beckeman. Den ena är vinter-OS 2014 och den andra är fotbolls-VM 2018.
 
Ett exempel på ett företag inom infrastrukturområdet är Mostotrest, som framför allt bygger motorvägar och broar. Danske Invest Russia investerar i företaget med 4,74 % av portföljen.
 
Danske Invest Russia har under de senaste tre månaderna stigit med 9,60 %(från 17 januari 2012 till 17 april 2012).

Abonnera på nyheter

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.