• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-fredag 8.00-17.00
  Lördag-söndag 10.00-16.00

  Se särskilda öppettider

DelClose

Så hittar Danske Invest vinnarna på den svenska börsen

Med en avkastning på väl över 40 procent de senaste tre åren är Danske Invests Sverige Fokus en av de vassaste all-cap fonderna. Fonden har relativt fria placeringsregler och visar att aktiv förvaltning lönar sig. Här går Danske Invests Ulric Grönvall igenom hur han gjort fonden till en vinnare och berättar även vilka aktier han tror mest på för 2018. Samt vilka han undviker.

Vi har helt valt bort Ericsson och Hennes & Mauritz, vilket var ett lyckokast under fjolåret. Att kunna välja bort stora indextunga bolag som vi inte tror på är en viktig fördel med fokusförvaltning. Det är en möjlighet som inte de breda fonderna har, säger Ulric Grönvall, ansvarig förvaltare för Danske Invests fond Sverige Fokus.

H&M fortsatt sänke
Just Hennes & Mauritz tror Ulric Grönvall kommer fortsätta att vara ett sänke för börsen. Även om aktiekursen mer än halverats de tre senaste åren har han svårt att se någon snar vändning folkaktien.

Hennes & Mauritz har stor strukturella problem och verkar dessutom på en marknad i snabb förändring. Det är svårt att snabbt vända en jätte som H&M och jag tror att det kommer att ta tid. De befinner sig i en lång utförsbacke och jag tror inte aktien kommer att återhämta sig de närmaste åren.

Att kunna undvika vissa aktier helt är en av nycklarna till Sverige Fokus framgångar, men det är minst lika viktigt att hitta vinnarna. Fondens största innehav är Volvo, som stigit med närmare 80 procent de senaste tre åren. Ulric Grönvall har dock inga planer på att minska Volvo-innehavet i dagsläget. Han anser att värderingen av Volvo fortfarande är attraktiv samtidigt som framtidsutsikterna är fortsatt mycket ljusa.

Lockande värdering
En annan av Ulric Grönvalls favoritbolag är Ferronordic, som är distributör och återförsäljare av Volvos anläggningsmaskiner i Ryssland.

Värderingen är mycket lockande. Det finns dessutom en konjunkturell hävstång i Ryssland. Dessutom finns möjligheten att Ferronordic får återförsäljaravtal med Volvo på andra marknader. Skulle det förverkligas kommer det att ske ytterligare en omvärdering av bolaget, menar han.

En viktig del i Ulric Grönvalls strategi är att leta efter bolag som ska omvärderas. Som exempel på detta lyfter han fram de senaste två årens omvärdering av Oriflame, ett bolag som väldigt många ansåg ha oöverkomliga problem. 

Vår bedömning var att många missuppfattat Oriflames affärsmodell. Det har visat sig bolagets problem var tillfälliga och att affärsmodellen och utvecklingen av den fungerat alldeles utmärkt, säger Grönvall. Han menar att en fond som inte måste följa börsen kan göra den här typen av analyser och affärer och att det över tid är modell som lönar sig.

Enbart stockpickning
Sverige Fokus har normalt 25-30 bolag i portfölj. Grundtanken är att alla investeringar ska väga ungefär lika mycket. Större bolag har normalt en vikt på 6-8 procent och för smallcaps är vikten 2-3 procent. Fondens fria placeringsinriktning gör även att de helt kan undvika branscher som man inte gillar. 

För oss handlar det enbart om stockpicking och riskhantering. Extra noggrann analys görs om vi tycker balansräkningen ser väl svag ut eller framtida vinstutveckling är högst osäker  Vi investerar nästan aldrig i så kallade förhoppningsbolag eller enproduktsbolag. Anledningen till det är att det är otroligt svårt att veta vilka av dessa som kommer att lyckas i slutändan, avslutar Ulric Grönvall.


Disclaimer
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och avkastningen kan bli negativ.

Tala alltid med en rådgivare om du överväger att göra en investering efter att ha läst det här materialet och ta reda på om investeringen passar din investeringsprofil, t.ex. risktolerans, placeringshorisont och förmåga att bära en förlust.

Abonnera på nyheter

Du anmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.