• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Så påverkas marknaderna av Trumps seger

Kortsiktigt kan valresultatet skapa osäkerhet och nervositet, men långsiktigt skapar det möjligheter.

Nu är det klart att Donald Trump blir USA:s näste president. Det avgjordes i en tät valkampanj. Segern kommer som en stor överraskning för finansmarknaderna, menar Danske Banks senior investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen, som agerar som rådgivare för Danske Invest. Här ger han sin bild av de troliga konsekvenserna av valresultatet ur ett investeringsperspektiv.

Vilka kortsiktiga konsekvenser kommer vi att få se av Trumps seger?
”Investerarna drar ner på risken vilket generellt kommer att slå mot finansmarknaderna. Vi kommer att få se sjunkande aktiekurser och räntor och en försvagad dollar. Det som verkligen oroar investerarna är de många okända aspekterna av Trumps politik. Det är högst osäkert vilken politik han kommer att föra, och hur han kommer att göra det, och vilka de långsiktiga effekterna blir”, säger Lars Skovgaard Andersen.

”Vi kommer troligtvis att få se de mest negativa effekterna på aktier och valutor från tillväxtmarknaderna. Speciellt den mexikanska peson som vi redan nu vet är under en enorm press. Det beror på att Trumps politik kan påverka ett antal internationella handelsavtal eftersom just handeln med Mexiko har varit i hetluften under Trumps valkampanj. Amerikanska aktier faller med 4-5 procent och även europeiska aktiemarknaderna reagerar negativt. Vi tror att aktier från Europa och tillväxtmarknaderna på kort sikt kommer att drabbas hårdare än amerikanska aktier”, säger Lars Skovgaard Andersen.

Hur blir de mer långsiktiga reaktionerna?
”Eftersom vi inte riktigt vet vilken politik som kommer gälla är det också högst osäkert vilken långsiktig effekt detta får på den globala ekonomin. Och det är fortfarande den ekonomiska utvecklingen som har störst effekt på utvecklingen på finansmarknaderna. Med det sagt kan Trump tillföra en allmän osäkerhet, speciellt vad gäller den globala samhandeln som kan skapa nervositet på marknaderna under en längre tid”, säger han.

Vilka sektorer kan påverkas på lite längre sikt?
”Den allmänna uppfattningen bland investerare är att en Trump-seger påverkar alternativa energislag negativt, med undantag för bioetanol”.

”Däremot kan sektorer som finans, energi, basråvaror och verkstad påverkas positivt på längre sikt, speciellt i USA. Trump har talat om en expansiv finanspolitik med skattelättnader och offentliga investeringar, bland annat stora investeringar i infrastruktur som kan höja pris och efterfrågan på material och ett antal råvaror. Dessutom kan industrin påverkas positivt”, säger Lars Skovgaard Andersen.

”En expansiv finanspolitik kan dessutom medföra höjda löner och en amerikansk inflation som pressas uppåt. På sikt kan det här leda till stigande räntor vilket kan påverka finanssektorn positivt. En annan positiv aspekt med Trumps seger på finansaktierna kan dessutom vara att oron för en ökad reglering av sektorn med Hillary Clinton som president nu har avtagit. Dessutom kan traditionell energi påverkas positivt.”

”När röken har lagt sig kan det bli intressant att titta på amerikanska bolag eftersom det är de som kommer att stimuleras mest på sikt. Det är de amerikanska företagen som drar fördel av Trumps politik medan resten av världen får dras med nackdelarna”, säger Lars Skovgaard Andersen.

Abonnera på nyheter

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.