• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Solen skiner över Japan igen

Solens rike ser ut att vara på väg att resa sig från årtionden av låg tillväxt och deflation. Japanska aktier har genomgått ett stabilt andra kvartal och experter tror på fortsatt framgång för japanska företag.

Leta fram solglasögonen, för molnen håller på att skingras och solen tittar fram igen. Solens rike, Japan, är en central del i den östasiatiska regionen, och även en integrerad del av västvärldens ekonomier. Och nu ser det ut som om årtionden av svag tillväxt och deflation är över. Det innebär möjlighet till goda aktieinvesteringar som investerarna i Danske Invest kan ta del av.
 
Portföljrådgivaren Osamu Koide från Daiwa Investments ger Danske Invest råd om japanska aktier för den japanska avdelningen, och portföljrådgivaren Max Jul Pedersen från Danske Capital ger råd om globala aktier för Danske Invests globala aktieportföljer. Båda ser positivt på japanska aktier och Max Jul Pedersen har de senaste månaderna köpt fler japanska aktier till Danske Invest. Här får vi tre skäl till att japanska aktier kan få en stark höst.
 
Reformer banar vägen
Den japanska ekonomin går generellt bättre än den har gjort på många år. Landet har präglats av deflation i flera år men nu har regeringen lyckats vända situationen till en liten inflation. Samtidigt har premiärminister Shinzo Abe genomfört en rad reformer som ska få fart på tillväxten, bland annat en sänkning av företagsskatten.

”Just nu genomgår den japanska ekonomin stora förändringar. Vi håller utvecklingen under noggrann uppsikt nu när deflationen verkar ha vänt. I ljuset av den förbättrade ekonomin upplever vi att många nya företags aktiekurs stiger samtidigt som de förbättrar sin avkastning på det egna kapitalet” säger Osamu Koide från Daiwa Investments.

Företagen ökar sitt investeringsfokus
Japanska företag är traditionellt inte särskilt aktieägarvänliga. Men ett nytt aktieindex, JPX-Nikkei 400, etablerades under året, och för att notera sig måste företagens verksamhet bli mer aktieägarvänlig med till exempel utdelningar och en större öppenhet. På så sätt har investeringsrelationerna fått ett ökat fokus.

”Till skillnad från framför allt amerikanska företag har företagsledningarna i Japan inte blivit utsatta för press från aktieägarna om ökade utdelningar m.m. Sammanfattningsvis är många japanska företags första prioritet säkerhet för medarbetarna (livstidsanställda) och först därefter kommer aktieägarna. Allt detta är problematiskt men skapar också möjlighet för förbättringar som vi börjar se nu”, säger Max Jul Pedersen.

Valuta och inflation är en hjälp på vägen
Intresset för japanska företag beror också, enligt Max Jul Pedersen, på att valutakursutvecklingen i Japan har bidragit till goda konkurrensvillkor på den internationella marknaden.

”Vårt intresse för japanska aktier har ökat. För det första gör den svagare yenen att många japanska företag klarar sig bättre i den globala konkurrensen, och om inflationen dessutom fortsätter att vara låg i Japan kommer också de inhemskt orienterade företagen att få mycket bättre villkor för att skapa tillväxt” säger Max Jul Pedersen.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.