• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Spanska bolag skapar mervärde för Europe Focus

I Danske Invest Europe Focus har vi fokus på de enskilda aktievalen. Vilka länder bolagen har sin hemvist i är av mindre betydelse, anser förvaltaren Henrik Husted Knudsen. Danske Invest Europe Focus är bästa Europa-fond på både den svenska och europeiska marknaden under 2012.

Danske Invest Europe Focus är i år bästa europeiska aktiefond bland 1500 europeiska fonder i samma kategori (Europa Large Cap Blend). Det visar en undersökning av den oberoende ratingbyrån Morningstar. Enligt förvaltare Henrik Husted Knudsen bekräftar detta teamets arbete med att hitta de bästa aktierna, oberoende av sektorer och länder.

Framhäver spanska bolag
”Sydeuropa präglas av omfattande turbulens. Men denna turbulens har ett väldigt litet inflytande på våra enskilda aktieval. Vår fond väljer de mest intressanta bolagen. Det är typiskt bolag som levererar goda reslutat oavsett ekonomiskt klimat. Denna strategi har fallit väl ut under 2012,” berättar Henrik Husted som är ansvarig förvaltare för Danske Invest Europe Focus.

Under 2012 har Europe Focus noterat en meravkastning på 13 procentenheter i förhållande till jämförelseindex (per sista oktober). Även om avkastningen härstammar från ett flertal olika innehav, är det särskilt två spanska bolag, som Henrik gärna framhäver.

”Grifols är ett blodplasma-bolag i Spanien som har globala distributionskanaler, och aktien har under året haft en markant utveckling”, berättar Henrik Husted Knudsen.

”Företaget har fusionerat med ett amerikanskt bolag och har under det första halvåret uppjusterat sina förväntningar. Marknaden har överlag haft en positiv inställning till dessa nyheter. I detta sammanhang har vi stora förväntningar till bolaget framöver,” förklarar Henrik Husted Knudsen.

Starka resultat
Spanska Inditex har också noterat god utveckling under året. Bolaget som bland annat driver klädkedjan Zara har levererat starka resultat under året.

”Deras försäljning har ökat med 5-6 procent, vilket är starkt sett i ljuset av att 30 procent av bolagets omsättning kommer från krisländer som Spanien och Portugal,” berättar Henrik Husted Knudsen.

Från början av året och fram till och med sista oktober har Danske Invest Europe Focus noterat en avkastning på 22,9 procent medan jämförelseindex har utvecklats med 9,2 procent.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.