• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Starkt resultat för Europe Small Cap

Danske Invest Europe Small Cap gav förra året en avkastning på över 25 procent. Noggranna val av aktier ur ett univers bestående av tusentals små och mellanstora företag är nyckeln till framgång.

Danske Invest Europe Small Cap investerar i företag som enligt europeisk måttstock betecknas som små och mellanstora. Fondens ansvarige förvaltare är Ivan Larsen. Under 2012 gav fonden en avkastning på dryga 25 procent, medan jämförelseindex steg 22 procent.

Ett av de företag som bidragit positivt till resultatet är italienska DiaSorin som Ivan Larsen beslutade sig för att investera i under sommaren 2012.  Sedan dess har aktien stigit cirka 50 procent. Företaget utvecklar och producerar utrustning för medicinska diagnoser – så kallade reagenter – som med hjälp av ett blodprov kan användas till att avgöra om en person lider av t.ex. D-vitaminbrist, hepatit, HIV eller flera andra sjukdomar. Utrustningen säljs till sjukhus och laboratorier över hela världen.

Modellen kan jämföras med Nespresso-maskiner
”Affärsmodellen kan jämföras med Nestlés Nespresso-maskiner, där kaffekapslarna är det företaget tjänar mest på. Det fungerar på samma sätt för DiaSorins utrustning. Sjukhuset eller laboratoriet köper en maskin som endast fungerar med DiaSorins egna testutrustning, som i gengäld kan testa runt 100 olika sjukdomstillstånd”, förklarar Ivan Larsen.

Ivan besökte företaget och dess ledning i Italien innan han tog beslutet om att investera. Medan marknadens värdering av företaget var väldigt påverkad av osäkerhet om konkurrenssituationen på marknaden samt den ekonomiska osäkerheten i Sydeuropa, fokuserade Ivan Larsen och hans team på att förstå företagets kompetenser och affärsmodell. Analysen av och det efterföljande beslutet att investera i DiaSorin, har hittills visat sig vara helt riktig och teamet har fortsatt tilltro till aktien.

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.