• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Afrikafonden är tyvärr fortsatt stängd för handel

Fonden har varit stängd för handel sedan den 30 maj 2016. Här får du en uppdatering om vad som hänt sedan dess och vad det betyder för dig som investerare.

Sedan den 30 maj har vår Afrikafond tyvärr varit stängd för handel. Först gjorde en devalvering av den nigerianska nairan det svårt att fastställa fondandelskursen och senare uppstod problem med att växla egyptiska pund. På sistone har det återigen varit problem med den nigerianska valutan.

”Fonden har haft stora investeringar i just Nigeria och Egypten, och därför har vi varit tvungna att hålla den stängd för handel. Bakgrunden är att vi måste se till att alla fondsparare behandlas lika. Vi kan inte riskera en situation där likviditeten inte räcker för att alla som vill sälja sina andelar ska kunna göra det. Dessvärre har det här betytt att inga andelsägare kunnat sälja andelar under den här perioden, och det beklagar vi verkligen”, säger Morten Rasten, vd på Danske Invest Management A/S.

Innehaven i Nigeria och Egypten har trimmats
Från slutet av maj och fram till nu har vi – trots svårigheter med valutaväxlingen – lyckats minska fondens innehav i Nigeria från 22 till 7 procent av fondens tillgångar och i Egypten från 16 till 5 procent. Istället har vi placerat i sydafrikanska statsobligationer, vilket fondens mandat också medger.

”Vår bedömning är dock att minskningen av investeringarna i Nigeria och Egypten inte räcker för att vi ska kunna öppna fonden för handel igen och lösa ut alla de fondsparare som vi tror kommer att vilja sälja sina andelar. Dessutom har det blivit problem att växla den nigerianska valutan igen, och det gör att vi fortfarande inte vet när vi kan öppna fonden", förklarar Morten Rasten.

Så här påverkas du som andelsägare
Du kan fortfarande inte köpa eller sälja andelar i fonden. Det inneboende värdet för andelar i Danske Invest Afrika, klass SEK, är 85,35 per den 27 oktober, vilket motsvarar en minskning på 1,20 kronor per andel sedan den 30 maj 2016. Vi undersöker fortfarande möjligheten att avveckla fonden eller slå ihop den med en annan fond, men det förutsätter att valutaväxlingsproblemen först kan lösas.

Förändrad strategi och ny portföljrådgivare
Från den 1 september övergick Afrikafonden från aktiv till passiv förvaltning. Samtidigt övertog Danske Capital rollen som fondförvaltare från Investec Asset Management. Till följd av dessa förändringar minskades fondens årliga avgift från 1,85 till 0,62 procent om året. 

Läs också ”Afrikafonden byter förvaltare och strategi”
 

Abonnera på nyheter

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.