• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-fredag 8.00-17.00
  Lördag-söndag 10.00-16.00

  Se särskilda öppettider

DelClose

Frågor och svar: Här ser experten på möjligheterna i Östeuropa

Hur gick det för östeuropeiska aktier i fjol och vad ska man fokusera på det kommande året?

2016 blev en blandad kompott av storvinnare och förlorare på de östeuropeiska börserna. Men över lag är aktierna fortfarande attraktivt värderade. Det menar Morten Lund Ligaard som är chefsfondrådgivare för fonden Danske Invest SICAV Eastern Europe Class A med fokus på östeuropeiska aktier. Här avger han en statusrapport för 2016 och berättar vad han tror att investerarna kan förvänta sig av östeuropeiska aktier 2017.

1. Hur var utvecklingen för aktier i Östeuropa under 2016?
”Östeuropeiska aktier hade överlag en blandad utveckling, och några av marknaderna klarade sig bättre än andra. Bland annat steg ryska börsen med cirka 45 procent i euro, medan den turkiska börsen, som i vår värld ingår i Östeuropa, tappade cirka 7 procent. För ett jämförelsevis stabilt land som Polen var uppgången cirka 4 procent.”

2. Vad överraskade dig mest förra året vad gäller aktier i Östeuropa?
”Ryssland visade sig bli en stor positiv överraskning. Jag är förvånad över hur landet lyckats anpassa sig till det lägre oljepriset, sanktionerna och det faktum att valutan försvagats kraftigt de senaste åren. Det har bland annat stärkt exportföretagens konkurrenskraft, och skapat balans i ekonomin. Även militärkuppsförsöket i Turkiet var en överraskning, och den största chocken under 2016. Kuppförsöket blev kortvarigt men fick stor effekt på den turkiska börsen. Även terrordåden i landet har haft en stor negativ effekt på börsen, turismen och landets valuta.”

3. Vad förväntar du dig av östeuropeiska aktier i år?
”Hur aktiemarknaderna i Östeuropa utvecklas beror mycket på utvecklingen på börserna globalt. Vår syn på östeuropeiska aktier är överlag positiv eftersom vi tror att aktierna i regionen har en attraktiv värdering jämfört med aktier i mer utvecklade länder, och vi tror att de har ännu mer potential om den globala ekonomin utvecklas positivt. Vad gäller Ryssland så är vi mer optimistiska eftersom Donald Trump signalerat att han har en mer avslappnad relation till Ryssland, och det har gett hopp om lättade sanktioner mot landet. Man kan också säga att risken för en åtstramning av sanktionerna minskat.”

4. Inom vilka sektorer eller länder ser du störst potential 2017?
”Vi tittar mycket på enskilda bolag med stor exponering mot finanssektorn, där vi ser en positiv trend som vi räknar fortsätter även i år. I många länder är finanssektorn väldigt mogen och utvecklad, men så är det inte i Östeuropa där vi ser en fortsatt hög förbättringspotential. Samma sak gäller för konsumtionssektorn eftersom vi ser stöd från ett ökande välstånd i Östeuropa i allmänhet och för exportsektorn i synnerhet, eftersom de östeuropeiska bolagen utvecklats till att bli väldigt konkurrenskraftiga.”

5. Inom vilka sektorer eller länder ser du de största riskerna?
”Vi är inte speciellt exponerade mot telekomsektorn. Sektorn är mogen i Östeuropa idag och ligger på samma nivå som i Västeuropa, men vi har ändå några få utvalda telekomföretag i portföljen.”

Texten ovan ska inte ses som investeringsrådgivning. En investering är alltid kopplad till en risk, och avkastningen kan även bli negativ. Tala alltid med din rådgivare innan du gör en investering. Läs mer om risker och kostnader på produktsidan. Se även informationsbroschyr och basfakta för investerare.
 

Abonnera på nyheter

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.