• Hitta kontor eller uttagsautomat
  Sök
 • Telefonnummer

  0752-48 45 42

  • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

  Måndag-torsdag 8.00-21.00
  Fredag 8.00-18.00
  Lördag 8.30-18.00
  Söndag 10.00-21.00

  Se särskilda öppettider

Del

Ytterligare potential i japanska aktier

Starka branschvinnare bidrar till att göra den japanska marknaden fortsatt attraktiv, även efter stora uppgångar.

Det finns fortfarande en hel del potential kvar i japanska aktier – även om marknaden har stigit ordentligt sedan slutet av oktober, då den japanska centralbanken överraskande meddelade att den kommer att satsa ytterligare på uppköp av japanska värdepapper, inklusive aktier.   

Så lyder den allmänna bedömningen från Danske Invest, som därför även i fortsättningen rekommenderar en övervikt i japanska aktier. Chefsförvaltaren för Danske Invest Global Stockpicking, Max Jul Pedersen, hör till optimisterna.

”Jag ser fortfarande goda möjligheter i japanska aktier. Det är många företag som handlas på attraktiva priser och som har samlat på sig för mycket kapital”, säger han.

Att yenen faller är samtidigt en god nyhet för alla de exportdrivna japanska företagen, eftersom det gör deras produkter billigare i utlandet.   
 
Japanska branschvinnare
”Det finns ett antal så kallade world champions på den japanska aktiemarknaden – företag som har en stark global position med marknadsandelar på ända upp till 70-80 procent. Det kan till exempel handla om bolag som levererar mindre, högteknologiska robotkomponenter, och som opererar på marknader som inte är särskilt lätta att ta sig in på. Generellt sett finns det många japanska företag som har en bra positionering mot den framtida utvecklingen mot ökad automatisering av produktionen”, berättar Max Jul Pedersen.

Ett av de företag han själv tror på och har investerat i, är biltillverkaren Toyota.

”Med tanke på företagets starka teknologi och gynnsamma läge inför framtiden, till exempel när det gäller hybridbilar, menar vi att Toyota är undervärderat”, säger han.
 
Något större svängningar
I skrivande stund är det japanska aktieindexet på sin högsta nivå sedan 2007. Utmaningen för den japanska marknaden är dock att den är mycket makrodriven – d.v.s. driven av den övergripande ekonomiska utvecklingen – och marknaden agerar därför i ganska tvära vändningar, bland annat beroende på yenen. 

”Det gör också att man ibland kan uppleva lite större fall här än på andra marknader, och även välmående företag kan dras med nedåt, men vi har generellt behållit våra japanska investeringar, ”, säger Max Jul Pedersen.

Som europeisk investerare ska man dock komma ihåg att en del av vinsten äts upp om yenen faller ytterligare. Sett ur detta perspektiv kan det vara en god idé att delvis gardera sig genom att köpa aktier i japanska exportföretag, som gynnas av en svagare valuta.
 

Abonnera på nyheter

Danske Invests nyhetsbrev är en gratis e-posttjänst där du löpande erhåller information och nyhetsuppdateringar om våra fonder.

Du anmäler och avanmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.