• Hitta kontor eller uttagsautomat
    Sök
  • Telefonnummer

    0752-48 45 42

    • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

    Måndag-fredag 8.00-17.00
    Lördag-söndag 10.00-16.00

    Se särskilda öppettider

DelClose

Behåll ett långsiktigt fokus trots turbulensen kring den grekiska skulden

Greklands ansträngningar med att minska eller skjuta upp landets skuld skapar turbulens på de finansiella marknaderna. Som långsiktig investerare bör man blicka bortom bruset och fokusera på att det generellt sett går framåt för de europeiska ekonomierna, lyder rådet från chefsstrategen hos Danske Invest, Lars Skovgaard Andersen.

Sedan den nya grekiska regeringen med premiärminister Alexis Tsipras tillträde bara 11 dagar sedan, har det skapats turbulens på aktie- och obligationsmarknaderna. Alexis Tsipras gick till val på att få nedskrivna eller omlagda grekiska skulder vilket tryggade Alexis och hans koalition av vänsterpartier, Syriza, en jordskredsseger i valet den 26 januari.
 
"Det kommer inte som någon överraskning att det är oroligt i kölvattnet av det grekiska valet. Vi har sett det många gånger förr, att när det kommer till skuldproblem, passerar det inte obemärkt förbi. Speciellt inte när man har gått till val på att lova en skuldnedskrivning", säger Lars Skovgaard Andersen, chefsstrateg hos Danske Invest.
 
Grekland har för närvarande en skuld på 175 procent av BNP, medan de andra mest skuldsatta EU-länderna som Italien och Portugal ligger på ungefär 130 procent. Som jämförelse har Sverige en skuld på under 40 procent av BNP.
 
Sedan valsegern har Tsipras och hans finansminister Yanis Varoufakis inte spenderat mycket tid i hemlandet. Båda är på turné runt om i Europa för att bygga upp en förståelse från sina europeiska kollegor. Varje dag kommer nya rapporter, och medan det ena dagen låtit som att det finns en begynnande förståelse för Greklands behov av att reglera skulden över en längre period, fick gårdagens besked från Europeiska centralbanken de mjuka tonerna att klinga av.
 
Bara några få timmar efter att Yanis Varoukakis hade träffat ECB-chefen Mario Draghi för att vädja om en omläggning av skulden, bestämde Draghi och ett flertal av centralbankscheferna i euroområdet att ECB inte längre tillåter grekiska banker att låna med grekiska statspapper som säkerhet. Det har initialt fått aktier i grekiska banker att falla, medan de grekiska räntorna klättrat högre upp.
 
Titta på de underliggande drivkrafterna

”Som långsiktig investerare gäller det att titta på de underliggande drivkrafterna för ekonomierna och inte så mycket på vad som ligger högst upp i nyhetsflödet och skapar buller", fortsätter han.
 
Siffror från Europas ekonomier pekar generellt sett i rätt riktning. Även länder som Spanien och Portugal, som är i färd med reformer, belönas tyst och stilla med bättre data.
 
"Det kommer inte att gå kraftigt upp, utan det blir en lugn och stilla färd mot bättre tillväxt. Vi föredrar aktier i Europa, men eftersom det finns turbulens på kort sikt, kan det vara fördelaktigt att var med på resan genom bolag som ger en viss trygghet, d.v.s. genom bolag med starka kassaflöden, starka balansräkningar och helst de med en direktavkastning", säger Lars Skovgaard Andersen.
 
En Danske Invest fond som bara investerar på detta sätt är Danske Invest Europe High Dividend, som hittills i år avkastat drygt 8 procent.
 
I torsdags träffade den grekiska finansministern sin tyska motsvarighet, Wolfgang Shäuble, och det resulterade inte i en samsyn.
 
"Vi var ense om att vi är oense", sade Schäuble efteråt medan Varoukakis beskrev det som: "Vi var inte ens överens om att vi inte är överens."
 
Ingen avgörande effekt för Europa

På torsdag kväll åkte ministrarna hem till grekerna vilka visade sin sympati vid en demonstration till stöd för Tsipras och hans nya regering. Tsipras svarade att han inte hade för avsikt att överge sitt löfte om att lätta på Greklands skuldbörda.
 
Trots oenigheten och ECB’s åtstramning för de grekiska bankerna fanns det på torsdagskvällen inofficiella rapporter om att ECB är ute och beviljar ytterligare likviditet till grekiska banker under helgen.
 
"Vi vet inte när det är över. Det kan vara i morgon - eller om 14 dagar. Men vad vi kan säga är att det inte kommer att få en avgörande effekt för Europa, som vi t.ex. har sett tidigare. Det finansiella systemet är idag mycket bättre förberett för något sådant här ", säger Lars Skovgaard Andersen.
 
"Därför är det viktigt att hålla koll på vad som verkligen händer och fokusera på den underliggande tillväxten, vilken är positiv", tillägger han.

Abonnera på nyheter

Du anmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.