• Hitta kontor eller uttagsautomat
    Sök
  • Telefonnummer

    0752-48 45 42

    • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

    Måndag-fredag 8.00-17.00
    Lördag-söndag 10.00-16.00

    Se särskilda öppettider

DelClose

Dubbelt upp för Östeuropaaktier

Danske Invest Eastern Europe Convergence har hittills i år gjort nästan dubbelt så bra ifrån sig som marknaden. Här berättar fondens förvaltare om var han ser störst potential just nu.

Under årets första sju månader har fonden Danske Invest Eastern Europe Convergence stigit dubbelt så mycket som marknaden. Avkastningen hittills i år ligger på 10,3 procent, medan Östeuropamarknaden som helhet har stigit 5,6 procent. Fonden har således givit en överavkastning på 4,7 procentenheter. Men kom i hå att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Det goda resultatet har uppnåtts genom att man handplockat attraktiva aktier på de östeuropeiska marknaderna och i Turkiet. Morten Lund Ligaard är senior förvaltare för fonden. Han ser långsiktig potential inte minst på två av fondens kärnmarknader: Polen och Turkiet.

Fina utsikter i Polen
Geografiskt är Polen den största positionen i Danske Invest Eastern Europe Convergence. Mer än hälften (53,8 procent) av fondens tillgångar är för närvarande investerade på den polska marknaden. Det stora landet upplever en stark ekonomisk utveckling som bland annat gynnar konsumentvaror och industri.

”I Polen hittar man den sällsynta kombinationen av konkurrenskraftiga löner, hög utbildningsnivå och fördelaktigt geografiskt läge. Landet har en stor export till resten av Europa, i synnerhet Tyskland. För investerare är Polen en stabil och långsiktig placering med starka ekonomiska fundamenta”, säger Morten Lund Ligaard.

Fondens största position är det polska oljebolaget PKN Orlen, som driver raffinaderier och säljer bränsle och drivmedel. Till skillnad från många andra oljebolag världen över har PKN Orlens aktiekurs inte rasat med oljepriset. Tvärtom har aktien givit en avkastning på 118 procent de senaste 12 månaderna och 71 procent hittills i år. Företagets kärnmarknader är – förutom Polen – Tjeckien, Tyskland och de baltiska länderna.

Tror på Turkiet
Näst störst i fonden är Turkiet med 12,6 procent av tillgångarna – och det trots att det folkrika landet för närvarande tyngs av ökande motsättningar mellan turkar och kurder, politisk oro efter parlamentsvalet i juni och inbördeskriget i Syrien som fått 1,7 miljoner flyktingar att ta sig över gränsen.  Men oron kan skapa nya investeringsmöjligheter.

”Om det inte går att bilda en ny regering före slutet av augusti kommer nyval att utlysas, och det kan få aktierna att sjunka ytterligare. Faller aktiekurserna är det möjligt att vi ökar våra investeringar i Turkiet”, säger Morten Lund Ligaard.
”I Turkiet är folk vana vid kriser av både politisk och ekonomisk karaktär. Historiskt har landet varit bra på att ta sig ur kriser, och det finns många exempel på tillfällen då det lönat sig att investera i Turkiet när det varit oroligt där.”

Fonden har bland annat en position i den turkiska biltillverkaren Tofas, vars aktiekurs har stigit med 51 procent på ett år och 22 procent sedan årsskiftet. Men Morten Lund Ligaard menar att det finns fortsatt uppsida i aktien.

”Med hänsyn tagen till välståndsnivån i Turkiet finns relativt få bilar på vägarna, något jag tror kommer att förändras. 2010 investerade vi i Tofas, ett företag som bland annat tillverkar personbilar och skåpbilar åt Fiat, som också äger en stor andel av aktierna. I våras var vi nere och besökte Tofas och det var en positiv upplevelse som stärkte vår tro på den här investeringen ännu mer”, säger Morten Lund Ligaard.

Tofas har 6 500 anställda och företagets toppmoderna fabrik i Bursa har en kapacitet på 400 000 bilar om året. Där tillverkas även bilar åt Peugeot, Opel, Citroën och Vauxhall.

Abonnera på nyheter

Du anmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.