• Hitta kontor eller uttagsautomat
    Sök
  • Telefonnummer

    0752-48 45 42

    • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

    Måndag-fredag 8.00-17.00
    Lördag-söndag 10.00-16.00

    Se särskilda öppettider

DelClose

Japanska bolag blir mer investerarvänliga

Japanska bolag har tidigare varit svårtillgängliga för investerare, men påtryckningar från flera olika håll har fått japanska bolag att bete sig mer investerarvänligt. Resultatet är ett ökat intresse och stigande aktiekurser.

Det uppmärksammades av investerare världen över då den japanska robottillverkaren Fanuc Corp i förra veckan meddelade att man kommer att inrätta en Investor Relations-avdelning och börja hålla aktieägarmöten. Fanuc är känd som ett av de mest hemlighetsfulla bolagen i Japan, och meddelandet skickade upp aktiekursen med 13 procent till den högsta nivån sedan börsintroduktionen 1976.
 
Tillkännagivandet från Fanuc kommer efter att en av bolagets mest framträdande aktieägare, miljardären Daniel Loeb, offentligt hade satt press på bolaget. Daniel Loeb krävde att det skuldfria bolaget börjar använda en del av sina pengar för att köpa tillbaka egna aktier i syfte att stödja aktiekursen.
 
Fanucs talesman förnekade att Daniel Loeb har något med de nya initiativen att göra och till historien hör också att de japanska bolagen även satts under press från politiskt håll, ända uppifrån premiärminister Shinzo Abe, för en ökad investerarvänlighet.
 
"Japanska företag har under många år varit överkapitaliserade och haft ett mycket konservativ förhållningssätt till olika frågor. Vi har länge hoppats att de skulle öppna upp mer och fokusera mer på aktieägarna - att de skulle få en mer västerländsk syn på investerarrelationer, investor relations eller sk corporate governance. Det är fortfarande en lång väg kvar, men vi kan se att saker och ting börjar hända nu", säger Max Jul Pedersen, senior fondförvaltare för Danske Invest Global Stockpicking.
 
Nytt index motiverar bolagen

Fonden har idag cirka 11 procent av sina tillgångar i japanska aktier. Som fondnamnet Global Stockpicking antyder handlar det om utvalda aktier, handplockade av fondförvaltarna.
 
"De japanska bolagen har haft en tendens till att bara spara. Nu tvingas de till att tänka annorlunda, eftersom de gärna vill uppnå den status som det innebär att komma med i det nya japanska Nikkei 400 index, där god bolagsstyrning är ett av kriterierna för att få komma med - och samtidigt vill bolagen undvika det misslyckande som det innebär att inte komma med. Parametrar som återköp av aktier och utdelning är något som bolagen har blivit mycket medvetna om", säger Morten Falch senior fondförvaltare, som nyligen har varit i Japan för att bland annat besöka de bolag Danske Invest Global Stockpicking investerar i.
 
"Det finns stora utmaningar med att investera i japanska aktier, men vi ser också att bolagen börjar förstå att man som investerare inte accepterar lägre avkastning än från internationella konkurrenter", säger Morten Falch.
 
Efter årtionden av låg tillväxt och perioder av fallande priser har de senaste åren utvecklat sig bättre för den japanska ekonomin.
 
"Förhoppningsvis kan det sprida någon form av optimism", säger Morten Falch och fortsätter:
 
"Japan är ett samhälle där det ligger djupt rotat i bolagen att inte avskeda folk så länge som man tjänar pengar. Det finns inga mål om att förbättra från föregående år. Så det har kört fast och bolagen har svårt att komma ur detta vakuum."
 
Intressant bolag i fonden

Ett av de bolag som har varit med i Danske Invest Global Stockpicking under flera år är East Japan, som står för driften av tåg och tågstationer i Japan.
 
"Tågdrift är dyrt. En del av deras inkomster bör också komma från stationerna och från vår del av världen anses det inte som en särskilt bra affär. Men när man sedan kommer ut och ser hur det japanska samhället är uppbyggt så förstår man det bättre. Människor lever sina liv på tåg och runt stationerna. Bästa platsen att bo på är precis vid stationerna", säger Morten Falch.
 
Och här har East Japan en fördel. Förutom bra stationer äger bolaget mark och fastigheter runt omkring stationerna.
 
"Även om det har varit deflation, har de kunnat hålla hyresnivån konstant. Detta innebär att de i själva verket, realt sett, har kunnat höja priserna i en miljö där priserna gått ner", säger Morten Falch.
 

Abonnera på nyheter

Du anmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.