• Hitta kontor eller uttagsautomat
    Sök
  • Telefonnummer

    0752-48 45 42

    • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

    Måndag-fredag 8.00-17.00
    Lördag-söndag 10.00-16.00

    Se särskilda öppettider

DelClose

Kommer aktiemarknaden falla när Fed höjer räntan?

Ingen anledning att oroa sig för att aktier ska rasa när räntan höjs, menar investeringsspecialist Tomas Ålander.

Kommer aktiemarknaden att rasa när amerikanska centralbanken höjer räntan? Ja, men bara lite. Och förmodligen bara i några dagar, sedan anpassar den sig och stiger igen.

Det tror åtminstone Tomas Ålander som är investeringsspecialist på Danske Invest. I december tror han att Fed kommer att höja räntan för första gången sedan 2006.

”Dels är investerarna medvetna om att Fed snart kommer att höja räntan, dels höjs den av rätt anledningar, det råder god tillväxt i den amerikanska ekonomin och både löner och inflation är på väg upp”, säger Tomas Ålander.

Uttalandet grundar han på historik som visar att aktierna i det amerikanska indexet S&P 500 i genomsnitt legat högre tolv månader efter en första räntehöjning än de gjorde precis innan Fed annonserade höjningen.

”Marknaden har då korrigerats något för att sedan snabbt rätta till sig igen”, säger Tomas Ålander.

Ålander har tittat på räntehöjningar under åren 1983, 1986, 1988, 1994, 1999 och 2004. Under dessa år har Fed höjt räntan minst två gånger. De två senaste gångerna Fed höjt räntan mer än en gång efter den första räntehöjningen var 1999 och 2004, och då sjönk S&P 500 de efterföljande en till tre månaderna.

”Kursfallen låg på cirka 6-7 procent och kurserna studsade relativt snabbt upp igen. Redan sex månader senare stod aktiemarknaden högre än den dag Fed höjde räntan första gången”, säger Tomas Ålander.

Men 1994 såg det däremot helt annorlunda ut. S&P 500-indexet föll med strax under 10 procent direkt efter första räntehöjningen, och tolv månader senare stod marknaden fortfarande 2 procent lägre.

Det är viktigt att vara tydlig
”Här ser vi hur viktigt det är att Fed tydligt förvarnar om en kommande räntehöjning. 1999 och 2004 kom räntehöjningarna inte som en överraskning för investerarna, men så var det inte 1994”, säger Tomas Ålander.

”1994 hade Fed annonserat att det skulle komma en räntehöjning samtidigt som signalerna från den dåvarande Fed-chefen Allan Greenspan var väldigt tvetydiga. Så när den väl kom blev det en total överraskning för marknaden. Det ledde till att penningpolitiken stramades åt fortare än marknaden hade räknat med”, säger Tomas Ålander.

Han tror att det nu finns all anledning att räkna med att aktiemarknaden ska reagera som 1999 och 2004, snarare än som 1994.

”De senaste månaderna har Fed varit väldigt tydliga med vad som komma skall och jag skulle bli förvånad om det finns någon som inte vet att en räntehöjning är på väg”, säger Tomas Ålander.

”Flera Fed-medlemmar inklusive Fed-chefen Janet Yellen har sagt att man skulle vilja höja räntan vid nästa möte. Tydligare än så kan det inte bli”.

Han anser att det mest naturliga är att aktiemarknaden faller något direkt efter den första räntehöjningen.

”Däremot räknar jag med att marknaden korrigeras ganska snabbt eftersom många som investerar i amerikanska aktier varit väldigt avvaktande, vilket har bidragit till att amerikanska aktier legat ovanligt stilla i år. Räntehöjningen kan innebära en viss lättnad för marknaden”, säger Tomas Ålander.

”Vi ska heller inte bortse från att vi direkt efter höjningen kommer att se ett ökat pengaflöde in på marknaden, eftersom investerarna väntat så länge på tillfället. Aktier skulle till och med kunna stiga direkt i en lättnadens suck över att osäkerheten om en eventuell räntehöjning är undanröjd”, tillägger han.

Rätt anledning
Orsaken till att Fed höjer räntan har även en stor betydelse för hur aktiemarknaderna reagerar, understryker Tomas Ålander.

”Det är viktigt att Fed höjer räntan av rätt anledningar. I det här fallet är det på grund av den amerikanska tillväxten”, säger Tomas Ålander och hänvisar till 1974 som ett exempel på hur en räntehöjning genomfördes av ”fel anledning” och fick stor påverkan på aktier.

”Oljekrisen medförde en ökande inflation och därför höjde man räntan. Det inföll samtidigt som ekonomin var inne i en recession. Aktier sjönk kraftigt och tolv månader senare var S&P 500 ner med 15,2 procent”, säger Toams Ålander.

Men den här gången räknar Tomas Ålander med att den amerikanska tillväxten istället accelererar i slutet av 2015. 
 

Abonnera på nyheter

Du anmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.