• Hitta kontor eller uttagsautomat
    Sök
  • Telefonnummer

    0752-48 45 42

    • Telefonsamtal kan spelas in och sparas som dokumentation och av säkerhetsskäl.

    Måndag-fredag 8.00-17.00
    Lördag-söndag 10.00-16.00

    Se särskilda öppettider

DelClose

Svenskar föredrar globala aktier

Svenska privatinvesterare har ett stort intresse för globala aktier, visar ny undersökning.

När svenska privatinvesterare får frågan om vilka aktiemarknader de tycker är mest intressanta så kommer globala aktier på andraplats, precis efter svenska aktier. Det visar en undersökning som utförts av TNS Gallup på uppdrag av Danske Invest. Svenska privatinvesterare vill alltså hellre investera i exponering mot den globala aktiemarknaden, än fokusera på enbart Europa, USA eller tillväxtmarknaderna.

63 procent av de tillfrågade privatinvesterarna tycker att svenska aktier är intressanta och 60 procent tycker att globala aktier är intressanta. 55 procent av de svenska privatinvesterarna anser att europeiska aktier är intressanta, medan 48 procent tycker att amerikanska aktier är intressanta och endast 33 procent anser att aktier på tillväxtmarknader, totalt sett, är intressanta.

För Tomas Ålander, investeringsspecialist på Danske Invest, är det helt naturligt att privata investerare hellre investerar globalt än regionalt.

"Som privatinvesterare vill man vara med på de mest intressanta marknaderna, och det förändras ju hela tiden. Just nu är vi mest positiva till europeiska aktier. Det är här vi ser den största potentialen de närmaste 12 månaderna, men det faktum att de bästa investeringsmöjligheterna skiftar från region till region, gör att många långsiktiga privatinvesterare vill ha en bred exponering och därför väljer globala aktier", säger Tomas Ålander.

Intressanta investeringsmöjligheter
En global exponering är en god idé för de privatinvesterare som tänker långsiktigt, menar Tomas Ålander.

"Globalt sett uppstår det intressanta investeringsmöjligheter hela tiden. Det kan vara enskilda företag eller kanske en hel region som får ett lyft efter exempelvis en politisk förändring. Om man investerar globalt så kan man fånga upp sådana å﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ t od idé för privata   hos sar en ny av investeringsmöjligheter, vilket man inte kan om man bara investerar på sin hemmamarknad eller på regionala marknader", säger Tomas Ålander.

I takt med att världen blir allt mer globaliserad så är det exempelvis inte säkert att det är kinesiska konsumentföretag som kommer gynnas av att Kina går från att vara en tillverkningsdriven till en konsumtionsdriven ekonomi.

"Det kan mycket väl vara ett amerikanskt företag som gynnas mest och därför är det bra att vara exponerad mot de globala aktiemarknaderna. En förvaltare av en global aktiefond kan välja attraktiva, lågt värderade aktier över hela världen istället för att vara låst till en region", säger Tomas Ålander och betonar att aktiemarknaderna sannolikt kommer att utvecklas annorlunda framöver jämfört med vad vi sett de senaste åren.

"Efter flera år med stigande aktiemarknader kommer vi nu att få arbeta hårdare för att hitta vinnaraktierna. Det innebär att investerare måste röra sig mer mellan regioner och branscher än tidigare och att det kommer vara en fördel att inte vara bunden till en region utan istället ha hela världen som sitt placeringsuniversum”, säger Tomas Ålander.

Abonnera på nyheter

Du anmäler dig genom att uppge din e-postadress och därefter väljer du vilken information du önskar få.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.